Връщайки се към последните 50 години в хотелския бизнес, Изадор "Изи" Шарп, основателят на веригата луксозни хотели "Четири сезона", характеризира пътя си като "определен успех".

"Бях щастлив да постигна определен успех", казва 85-годишният Изадор Шарп, основател на една от най-успешните хотелски вериги "Четири сезона", връщайки се назад в последните 60 години от кариерата си.

Дефиницията на г-н Шарп за "определен успех" вероятно е доста различна за повечето хора.

Започвайки с един хотел в Торонто през 60-те, днес компанията се е разраснала до 99 хотела в 33 страни и отчита над 4 млрд. годишни приходи.

И въпреки че е на половината пък към деветото си десетилетие, г-н Шарп до днес е оглавява борда на компанията: "Аз все още участвам в процеса на одобрение на сградите, които строим, в естетическата и архитектурната концепция, както и в промените, които компанията търпи - всички тези неща пристигат на бюрото ми и чакат одобрение."

Резултат с изображение за four seasons hotel

Името му отдавна е нарицателно, когато се говори за хотелски вериги. Шарп никога не е криел своята формула на успеха. За него всичко се свежда до това да предложиш най-доброто възможно обслужване, което е осъществимо само и единствено ако хората, които го осигуряват, са щастливи.

"Всичко се свежда до един-единствен принцип, който се прилага, независимо от конюнктурата, времето, географията, религията или културата - казва той. - Златното правило е: постъпвай с другите така, както искаш да постъпват с теб. Това е простата идея, че ако се отнасяш с хората добре, така както искаш те да постъпват с теб, те ще го сторят."

Лесно е да се каже, съвсем друго да се приложи, биха отбелязали циниците. Но от 1998 г. насам Four Seasons неизменно присъства в класацията на сп. "Форчън" със 100-те най-добри компании за месторабота.

Освен с първокласните си услуги, веригата "Четири сезона" е известна и с най-ниския брой напускащи работа в хотелската индустрия.

Резултат с изображение за four seasons hotel

Роден в Торонто през 1931-ва в семейството на полски емигранти, Шарп завършва архитектура и започва работа в строителната фирма на баща си.

След като строи хотел за свой клиент, Шарп решава да вдигне и свой собствен. Но без никакъв опит в хотелския занаят, той не успява да намери човек, който да е склонен да инвестира пари в проекта му.

"Просто не можех да разбера, защо хората не намират това за добра идея, спомня си той. - Вечер след работа започвах да представям идеята си и да убеждавам хора. Намирането на инвеститори ми отне пет години."

Даже и с инвеститори обаче, за Шарп е трудно да се пребори за добро място. Независимо от това той започва да стори първия си хотел в западнал квартал на Торонто.

"Нуждаех се от много земя - казва той. - и тази занемарена площ, където проституктите се тълпяха да упражняват занаята си, беше единственото място, където можех да си позволя за купя земя достатъчно евтино."

Isadore Sharp

Независимо от локацията, хотелът, който отваря през 1960 г., бързо става успешен. Съвсем скоро г-н Шарп открива и нов.

През следващото десетилетие компанията се разраства със стабилен ритъм от приблизително два хотела годишно - всички те прицелени в луксозния клас на хотелското обслужване, понеже, както самият Шарп отбелязва, "хората винаги са склонни да дадат повече за луксозна обстановка и по-добро обслужване".

Трябва да добавим и това, че той винаги се стреми да предлага нещо повече на гостите си. "Четири сезона" са сред първите хотелски вериги, които започват да предлагат шампоан като комплимент за гостите си, 24-часов румсървиз, както и пране и гладене на дрехите.

"От първия ни ден, та до днес - всичко се свежда до това да сме иновативни"

Разбира се, не всичко е гладко и безгрижно. Рецесията от началото на 70-те години, която води до петролната криза през 1973-та, поставя компанията в незавидна финансова ситуация.

В резултат на инфлацията "Четири сезона" се оказва в невъзможност да плати хотела, който е построила във Ванкувър. Шарп предоговаря сделката, но опасението, че подобни неща могат да се случат и в бъдеще, го кара да промени финансовия модел на компанията.

Ако преди фирмата е строила собствените си хотели, сега променя схемата и започва да управлява хотели, които вече са построени от собственици на имоти и предприемачи. Според договорките "Четири сезона" отговаря за естетиката, дизайна и обслужването, като ръководи предприятието при почти тотален контрол.

Резултат с изображение за four seasons hotel

Следващата голяма промяна идва през 1986 г., когато бизнесът излиза на фондовия пазар. През 2007 г. той е купен от Бил Гейтс и принц Ал-Уалид бин Талал от Саудитска Арабия.

Те придобиват 95% от дяловете на компанията за 3,8 млрд. и си ги разделят поравно, докато Шарп запазва 5%. Той остава главен изпълнителен директор до 2010 г., а оттогава изпълнява ролята на председател на управителния съвет.

Според Тони Полар, президент на Канадската хотелска асоциация, успехът на "Четири сезона" се дължи на един-единствен фактор - Изадор Шарп.

"Той винаги е бил особено внимателен към детайла и фокусиран върху потребностите и желанията на клиентите. През годините това доведе до изключителното качество на услугата, което хората позванат, търсят и очакват от "Четири сезона".

Като истински джентълмен Изадор Шарп казва, че нищо от постигнатото е нямало да бъде възможно без съпругата му Розали, с която са заедно 60 години:

"През всички тези години, аз работех шест-седем дни, почти денонощно. Постъпих добре, като се ожених за жена, която разчистваше от пътя ми нещата, върху които можех да се подхлъзна. Ако говорим за личен живот и време, прекарано със семейството, аз невинаги бях там, където трябваше да бъда. Но това е изборът, който всички трябва да направим. Пък и по онова време аз нямах нито зрелостта, нито друга възможност."

Поглеждайки назад, Шарп признава, че по-добре оценява плодовете на труда си, когато успее да открадне малко време за партия тенис или бридж със съпругата си. Но главната му грижа сега, както и тогава, е "Четири сезона":

"Помагам компанията да се движи в посока, която развива бранда, запазва досегашните си партньорства и осигурява нови, които да продължат да развиват бизнеса."

Източник: Би Би Си