Междувременно Турция удължи още извънредното положение, въведено заради преврата миналата година

И тази нощ хиляди души излязоха по улиците на Истанбул, Анкара и Измир, за да изкажат протеста си срещу резултата от референдума за промени в конституцията на страната, които ще доведат до въвеждане на президентска република. 

Около 2000 протестиращи се събраха в Бешикташ в центъра на Истанбул и скандираха: "Крадец, Убиец, Ердоган!" Други дрънкаха с тенджери в знак на протест. Няма съобщения за сблъсъци с полицията, съобщава БНТ. 

В Кадъкьой, квартал в азиатската част на града, хиляди демонстранти развяваха плакати, на които пишеше: "Не"-то не е приключило, а тепърва започва." Организаторите на демонстрацията обясниха, че хората са против измамите, несправедливостта и кражбата на гласове.

Виж още: Какво предвиждат промените в конституцията, предлагани от Ердоган

Реакцията на президента Ердоган беше подигравателна към протестиращите. По време на реч пред свои привърженици пред президентския дворец в Анкара той заяви иронично: "Доколкото виждам, онези пак са наизлезли с тенджерите и тиганите."

След като лансира идеята за референдум по въпроса с връщането на смъртното наказание в страната, Ердоган представи и възможност за народно допитване по въпроса с влизането в Европейския съюз. Турция от отдавна вече е кандидат за член в ЕС, но към момента отношенията са остри, а от години преговорите буксуват.

"Какво ни карат да правим от 54 години на вратата на ЕС? Да чакаме! Ние ще седнем и ще говорим, също така можем да проведем референдум за членството в ЕС", подчерта турският президент.

Виж още: Турция на нож с Европа след забрана на агитационни митинги в страни от ЕС

На фона на започналите протести срещу референдума, Съветът за национална сигурност на Турция подкрепи удължаване с нови три месеца на извънредното положение в страната, обявено след опита за преврат през юли 2016 г. 

Решението, взето по време на среща на Съвета, на който Ердоган е председател, става факт 2 дни преди в момента действащото извънредно положение да изтече. Това е третото поред удължаване на извънредното положение след опита за преврат на 15 юли миналата година.

"С цел да бъде гарантирана защитата на правата и свободите на гражданите, демокрацията и принципите на правовата държава, беше взето решение да се препоръча удължаването на режима на извънредното положение", се посочва комюнике на Съвета за национална сигурност.

Междувременно световните агенции съобщиха, че президентът на САЩ Доналд Тръмп се е обадил по телефона на Ердоган, за да го поздрави за победата на референдума.

Източник: БНТ, Ройтерс