Едва 10% от храната, която изхвърляме, може да бъде спасена

Дългите празници около Великден вървят немунуемо с богатите трапези и многото ядене. Не всичката храна, която се появява на масите ни обаче, бива изяждана. По данни на Би Ти Ви само след тези празници от българските домакинства и ресторанти над 7000 тона храна ще отидат на боклука, съобщава Би Ти Ви. 

Ресторанти, домакинствата и хотели генерират основната част от хранителни отпадъци. Всеки ден у нас на боклука отиват над 1800 тона храна. А в дните около Великден обемът на хранителните отпадъци се увеличава с над 1/3. 

Едва 10% от храната, която изхвърляме, може да бъде спасена. Дори и недокосната, вече сготвената храна в ресторантите отива на боклука. 

Виж още: Половината хранителни продукти в САЩ отиват на боклука

Тя трябва да стигне до крайния потребител само за няколко часа, затова често по-лесно е да се изхвърли вместо да се дари. И все пак някои успяват. 

Дарената храна помага и на хората в Комплекса за социални услуги в град Роман, където се грижат за 60 деца и младежи. Почти всяка седмица от столицата към комплекса пътува бус с безплатни храни. Помощта значително облекчава бюджета на комплекса. 

Виж още: Пада ДДС за дарените храни

За да бъде дарена, храната трябва да е в срок на годност. Остатъците от ресторанти и домакинства обаче отиват директно на боклука, затова съветът е следващият път когато отидем на пазар, да се придържаме към конкретен списък, а не да пазаруваме, все едно се запасяваме за война. 

Около 43% от храната, която попада в кофата за боклук идва от домакинствата. България не е изключение - според изчисления на Европейската комисия, с храните която се изхвърлят всяка година в общността, биха могли да бъдат нахранени 2 пъти всички гладуващи в света - близо един милиард души.

Виж още: Правим двойно повече боклук от другите държави в ЕС

Източник: Би Ти Ви