По думите на Илияна Йотова политиката към българите в чужбина трябва да е по привличането им, а не отблъскването им чрез административни мерки

Крайно време да кажем, че не можем да минем без така наречената активна регистрация. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова в първото си телевизионно интервю по Нова телевизия като вицепрезидент.

Йотова коментира спорните промени в законодателството, въвеждащи принципа на уседналост. Тя бе категорична, че в Закона за българското гражданство трябва да има промени. Относно твърденията за отваряне на процедура на импийчмънт на президента Румен Радев, вицепрезидентът коментира, че нито за секунда в идеята на Радев не е имало забрана за гласуване навън. 

Йотова настоя, че политиката към българите в чужбина трябва да е по привличането им, а не отблъскването им чрез административни мерки.

Според вицепрезидента трябва да признаем, че от много време насам в България не е било спокойно на избори. Тя визира това, което се случи на границата - опитите за намеса на тези избори.

Виж още: Радев: На изборите имаше систематичен опит за влияние от чужбина

Това не бе допуснато, те издържаха този изпит, коментира Йотова по отношение на работата на служебното правителство. По думите ѝ напрежението е било овладяно, което пък е важно за провеждането на изборите.

Относно натиск към служебния кабинет от страна на президентството, Илияна Йотова бе категорична - натиск няма, има идеи.

"Още по-малко може да се одобри идеята, че веднага след като приключиха изборите, сякаш политическите партии забравиха онова, което говориха през кампанията", посочи Йотова. 

По думите ѝ в момента по-важният въпрос е конфигурацията в парламента, отколкото проблемите, които стоят пред страната.

Според Илияна Йотова президентът е имал смелостта да обяви на глас неща, които си мислят всички български граждани.

Виж още: Президентът ли стои зад скандалния законопроект за уседналост при гласуване?

"Да, може би Министерство на правосъдието е надвишило своя капацитет, обличайки го в конкретни законови текстове, публикувайки го на своята страница, но нали сме наясно, че каквото и да приеме един служебен кабинет, в момента в който се формира Народно събрание - дали ще приеме тази идея или няма да приеме, няма никакво значение", коментира още тя.

Йотова коментира, че проблемът е налице, а дискусията трябва да е по същество. Българите в чужбина пък категорично трябва да имат право да гласуват.

Йотова бе категорична, че текстът на промените, въвеждащ уседналост, не е изготвен в сградата на президентството. Тя не скри възмущението си, че Министерството на правосъдието реално не е заговорило. Не е сериозно ние да не знаем колко са българите навън, коментира още вицепрезидентът. 

По думите й не е ясно колко от тези българи имат правото на глас, как се формират тези права, как се правят избирателните секции.

Източник: Нова телевизия