Би Би Си разкрива подробности за споразумението, постигнато от семействата на жертвите след нещастните случаи с падащи скринове в САЩ

ИКЕА са се съгласили да заплатят 50 млн. долара на семействата на три малки деца, загинали в резултат на падащи скринове, съобщават адвокати на ищците, цитирани от Би Би Си.

Според юристите обезщетението, едно от най-големите по рода си, е красноречиво за сериозността на този казус.

Камдън Елис, Кърън Колас и Тед Макджий, на по две годинки, са били смазани до смърт, след като скриновете от модела Malm паднали отгоре им.

От шведския мебелен гигант потвърдиха, че е постигнато "предварително споразумение", но уточниха: "Споразумението още не е одобрено от съда и е неуместно да го коментираме на този етап."

През юни ИКЕА изтегли от продажба в Северна Америка милиони бройки от въпросния модел.

Компанията предупреждаваше клиентите си, че той трябва да се прикрепя към стената, но след третия смъртен случай се принуди да преустанови предлагането на Malm.

От адвокатската кантора "Фелдман Шепърд" обявиха, че сумата ще бъде разпределена поравно между семействата на жертвите.

В рамките на споразумението ИКЕА са се съгласили в памет на децата да направят три отделни дарения за болници от по 50 хил. долара, както и още 100 хил. долара на благотворителна инициатива с фокус върху безопасността на децата, уточниха още от юридическата фирма.

Инцидентите са били напълно предотвратими, коментира пред Би Би Си адвокат Алън Фелдман.

Камдън Елис от щата Вашингтон бил открит затиснат от скрин Malm с три чекмеджета през юни 2014, Кърън Колас от щата Пенсилвания бил премазан от скрин Malm с шест чекмеджета през февруари 2015, а Теодор Макджий загинал под модел със същия размер година по-късно.

Според британския в. "Дейли телеграф" скриновете Malm до 2012 г. са били най-продаваният артикул във веригата

Споразумението предвижда ИКЕА да продава в САЩ само скринове, които отговарят или дори надминават параметрите на националния доброволен стандарт за безопасност при мебели за складиране на облекло, допълват от кантората.

Юристите добавят, че са договорили също така ИКЕА да влага повече средства в разгласяването на проблема, вкл. чрез тв реклами, интернет, онлайн и дигитални канали, както и посредством предупредителни табели в самите магазини.

Смъртните случаи доведоха до реакция и от американската комисия за безопасност на потребителските изделия (CPSC), която започна образователна кампания за риска от падащи скринове.

По данни на федералната агенция от 2009 г. на всеки две седмици в САЩ дете загива в резултат на паднала мебел, телевизор или друг домакински уред, а особено смъртоносна е комбинацията между нестабилен шкаф и голям екран.

Източник: Би Би Си