До четвъртък ни очаква истинско циганско лято с температури над 20 градуса

Ураганът Гонсало премина покрай Нюфаундленд в Канада продължава да се придвижва бързо на изток през Северния Атлантически океан, като се очаква да достигне Великобритания най-късно на 21 октомври. 

Гонсало ще донесе пороен дъжд и мощни ветрове в Западна Европа, както и обилни снеговалежи в европейските планини. Но дори още по на юг е възможно да натрупа сняг до 15 см, от Лихтенщайн и Австрия до Босна, Сърбия и България на югоизток. 

Идва студ

В четвъртък ще бъде облачно с повсеместни, на места интензивни валежи. В сутрешните часове по високите полета на Западна България дъждът ще се примесва със сняг. 

С умерени и силни северозападните ветрове ще продължи да нахлува студен въздух и температурите рязко и чувствително ще се понижат. Преобладаващите максимални температури ще бъдат между 7 и 12 градуса, информира Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Първите слани

В петък и през уикенда температурите ще паднат с още 3-4 градуса надолу. Минималните ще бъдат отрицателни.

В края на седмицата ще нахлуе студен фронт, който ще обхване цялата страна. Температурите ще се понижат с около 10 градуса. Ще паднат първите слани.