Страница в свободната онлайн енциклопедия вече не излиза в търсачката "Гугъл" заради новото еврозаконодателство в защита на личната информация

През май стана окончателно възможно европейците да изискват премахване на "неадекватна" и остаряла лична информация от търсачките в интернет, припомня Би Би Си.

Тогава Съдът на ЕС със седалище в Люксембург създаде прецедент, като взе решение в полза на испанеца Марио Костеха Гонсалес.

Преди 16 години този гражданин на ЕС имал финансови затруднения и негов имот бил обявен на търг - а подробностите отразени във вестник, чието съдържание се качва онлайн.

Търгът се състоял през 1998 г., а днес г-н Гонсалес е загърбил трудностите и има желание да продължи напред. Когато и да потърси името си в интернет обаче, на предни позиции излиза новината за онзи търг - и продължава да вреди на репутацията му до днес.

Казусът, решен в полза на този гражданин, поставя онлайн гиганти като "Гугъл" в противоречива ситуация, която мнозина определят като "цензура".

Виж още: Как да прикрием следите си в Мрежата

Пред британския седмичник "Обзървър" създателят на "Уикипедия" Джими Уелс разказва, че в началото на септември предстои среща в Мадрид, на която да се формулират официални правила за търсачките при подобни ситуации.

Това законодателство е ненормално и има нужда от коригиране, обяснява Уелс.

Би Би Си допълва, че с премахнатия линк към страница в "Уикипедия" за първи път се взима на прицел "свободната енциклопедия, която всеки може да редактира".

"Правото да бъдеш забравен" иначе се ползва с подкрепата на организации, които защитават личната информация на потребителите. С негова помощ хората могат да заличават своите данни, ако няма законни основания за запазването им, аргументират се от Европейската комисия.

Виж още: Знам къде живее котката ти

Подкомисия към Камарата на лордовете в британския парламент обаче предупреди, че "Гугъл" и останалите търсачки не бива да бъдат оставяни да решават сами какво точно да не излиза при търсене в интернет.

В месеците след влизането в сила на актуализираната европейска директива в интернет гиганта са постъпили близо 100 хил. молби за заличаване на връзки в търсачките.

Сред линковете, които вече не излизат в списъците с резултати от търсенето, вече има и статии от Би Би Си, "Гардиън", "Дейли телеграф", "Индипендънт" и други водещи новинарски сайтове на Острова.

Този път е много опасен, а ако ще вървим по него и ще цензурираме историята, не бива да оставяме отговорността за това в ръцете на частни компании като "Гугъл", коментира неотдавна Уелс пред Би Би Си.

Според Европейската комисия реформата на правилата в ЕС за защита на данните от 1995 г. има за цел да укрепи правото на личен живот в онлайн пространството и да даде тласък в развитието на европейската цифрова икономика.

Виж още: Какво издава "корицата" ти във "Фейсбук" за теб