Джоел Сартори си е поставил за цел да заснеме портрети на всички видове, пазени в зоопарковете

През април сп. "Нашънъл джеографик" за първи път излиза с 10 различни корици - портрети на животински видове от проекта на Джоел Сартори (JoelSartore.com) "Фотографски Ноев ковчег".

Досега той е заснел близо половината от общо 12 хил. представители на фауната в плен - птици, риби, бозайници, земноводни, влечуги и безгръбначни, - които си е поставил за цел да фотографира.

Десетте, избрани за корицата, са най-разнообразни, заснети из зоопаркове в САЩ и австралийска ветеринарна клиника за диви животни: жаба от вида Восъчна филомедуза, хипопотам, змиеврата костенурка, полярна сова, малайски тигър, бразилско бодливо свинче, обикновен паун, южен трипоясен броненосец, коала с малкото си, сифака на Кокрел.

Виж още: Мадагаскар и уникалните му животни (снимки)

Идеята хрумва на Сартори, когато през 2005 г. жена му се разболява от рак на гърдата и той е принуден за цяла година да си стои вкъщи в Линкълн, щата Небраска, за да се грижи за трите им малки деца. 

Започва през лятото на следващата година в местната зоологическа градина. Първото животно в списъка било обикновеният къртичест плъх Heterocephalus glaber, наричан още пясъчно куче, който има цели подземни колонии в пустинните райони на Източна Африка.

На Земята има между 2 и 8 млн. животински вида, като повечето от тях (от 1600 до 3 млн. според различни прогнози) могат да изчезнат до края на този век, припомнят от "Нашънъл джеографик", с които той реализира този проект.

Зоопарковете пазят много малка част от това многообразие, но дори и така Сартори изчислява, че ще му отнеме поне четвърт век да увековечи повечето видове в плен.

През изминалото десетилетие той е фотографирал 5600, някои от които вече не са между живите - като 31-годишният женски северен бял носорог от зоопарк в Чехия, починал дни по-късно от руптурирала киста. Днес от този вид на света са останали един мъжки и две женски.

Милиони хора по света вече са виждали обектите на неговите снимки - на профила му в "Инстаграм", по страниците на списанието и минисайта на проекта Photo Ark, в научнопопулярни филми. Всички портрети са заснети на черен или бял фон, който изравнява статута им и показва, че бялата мечка не е по-важна от една мишка.

По-големите животни са снимани в техните обиталища, без дори да усетят, че са във фотосесия. По-дребните се поставят в кутия с цепнатина за обектива.

Никое животно не е пострадало, но самият фотограф няма този късмет - жерав се опитал да го ослепи, мандрил го удостоява с кроше в лицето, а птица носорог го накълвала до кръв. 

Ракът на съпругата му се връща през 2012-а и тя се подлага на двойна мастектомия, а същата година с лимфома е диагностициран синът им Коул, тогава на 18. И двамата се възстановяват, но болестите оставят своя отпечатък върху семейството.

Фотографският Ноев ковчег също. Дадох си сметка, че съм смъртен и колко дълго ще продължи, казва Сартори. Ако той не успее да довърши проекта, ще го наследи Коул. Искам тези снимки да влизат в употреба дълго след моята смърт, категоричен 53-годишният фотограф.

Източник: Нашънъл джеографик