Продължаваме да сме най-нещастната нация в Европа

В България сме песимисти и това за поредна година беше доказано от международния доклад на Мрежата за решения за устойчиво развитие (SDSN), инициатива на ООН и Института за Земята към Колумбийския за щастието по света. 

Страната ни за поредна година е съвсем близо до дъното на класацията, като тази година заемаме 129-о място от общо 157 държави. 

Виж още: Кои са най-щастливите хора в Европа​

Ние се намираме точно след Сенегал и Конго и непосредствено преди Мавритания, Зимбабве, Судан, Габон и Мали. Положителното все пак е, че спрямо миналата година леко се придвижва към щастие, като тази година е малко по-напред в класацията на 129-о място, а миналата заемахме 134-та позиция. И въпреки това оставаме последни по щастие в Европа. 

На първо място по щастие тази година е Дания, а в челната десетка влизат още Швейцария, Исландия, Норвегия, Финландия, Канада, Холандия, Нова Зеландия, Австралия и Швеция. За 2015 г. Дания заемаше трето място след Швейцария и Исландия.

В дъното на класацията са страните Мадагаскар, Танзания, Либерия, Гвинея, Руанда, Бенин, Афганистан, Того, Сирия и Бурунди на последно място.

Виж още: Кой са 10-те най-мирни страни по света за 2015 г.​

САЩ се нареждат на 13-о място, Германия - на 16-о  Великобритания - на 23-о място, Франция - на 32-о, а Италия - на 50-о, Русия - на 56-о. 

Докладът, който обхваща 157 държави, взима предвид категории като реален брутен вътрешен продукт на глава от населението, продължителност на живота в добро здраве, равнище на корупция и социални свободи.