И кои са най-нещастните

В Европа най-щастливи са хората във Финландия, а най-нещастни са албанците, българите, украинците и унгарците, пише в. "Фигаро", цитирайки проучване на датския Институт за изследване на щастието.

Неравенство и щастие

Една от основните тези в изследването е, че колкото по-равни са държавите в благосъстоянието си, толкова по-щастлива е дадената нация. Това е и причината в Албания и България да са на първо място по нещастие - по-малката средна класа.

Според директора на датския институт Майк Викинг "неравенството предизвиква престъпност, социални безредици, въоръжени конфликти". Според него страните взимат вече мерки да оценяват успеха си като общество не само с икономическия растеж, но и по отношение на подобряването на живота на хората.

На второ място по щастие е Холандия, на трето - Норвегия. Следват Дания и Исландия. Сред големите икономики в Европа Франция заема девето място, Германия - десето, а Великобритания - на 14-о.

Щастието като фактор за благосъстоянието

Виж още: Отново сме най-нещастни в Европа

Целта на датския Институт за изследване на щастието е да "информира отговорните лица за причините и последиците от човешкото щастие, да превърне индивидуалното благосъстояние в тема за обществен политически дебат и да повиши качеството на живот на хората по света". Според доклада щастието има политическа основа.

Изчислявано по традиция във връзка с брутния вътрешен продукт, благосъстоянието обединява няколко фактора, като усещането за удовлетворение от живота и щастието. Много организации базират изследванията си върху новите индекси, например Организацията за икономическо сътрудничество и развитие /ОИСР/ въведе през 2011 г. "Вашият индекс за по-добър живот". Възприето беше и понятието за равенство на благосъстоянието.

Източник: "Фигаро"