Вместо подпис на ректора, върху тях има печат, което ги прави невалидни за легализация на чужд език

Хиляди дипломи за висше образование, издадени от Софийския университет през 2009 г., на практика са невалидни. Бившите вече студенти разбират за това, едва когато им се налага да легализират документите си, за да се реализират в чужбина, съобщава Нова телевизия.

Проблемът открива възпитаничка на университета, която е завършила през 2009 г. 

"Наложи се да си преведа и легализирам дипломата. Обадиха ми се от фирмата, която беше ангажирана, и ми казаха, че от Министерството на образованието не са приели дипломата и че тя е невалидна", разказва една от потърпевшите Мария Бояджиева.

Причината е, че в документа липсва задължителният по закон подпис от ректора на Алма Матер, като вместо подпис е поставен печат с името на тогавашния ректор - проф. Иван Илчев. Това е проблем, с който често се сблъскват агенциите за легализация на документи.

"Самият печат беше като сканиран подпис. Малко се позачудихме дали няма да има проблем и наистина, когато нашият куриер отнесе документите в министерството за поставяне на апостил, ги върнаха", разказва Татяна Танчева от фирма за легализация.

Решение за проблема вече има, но то предполага всеки пострадал да издири лично проф. Илчев, за да получи истински, собственоръчно поставен подпис. Процедура, през която трябва да премине всеки друг студент, завършил Софийския университет през 2009 г. и решил да замине в чужбина.

"Диплома, копие от дипломата и уверение на английски - това са 4 подписа. За една година трябваше да се положат 24 хил. подписа. Аз съм имал такива случаи, в които се връщаш и колкото и смешно да звучи, не те боли от копане на нивата, а те боли от полагане на подписи", разказва самият проф. Иван Илчев.

Така професорът решава да изработи шаблон с подписа си и да го връчи на съветниците си, които да "подписват" дипломите вместо него. Самият той разказва и как се стигнало до създаване на този печат.

"Нали знаете, че движеща сила в човешкия живот е мързелът. И тъй като съм преподавал една година в Япония, там японците се разхождат с печати с подписите си. И аз си направих печат", коментира проф. Илчев.

Улеснението в миналото обаче се оказва допълнителна работа в бъдеще. Минимум веднъж месечно проф. Илчев е викан в Алма Матер, за да преподписва дипломи. От 2009 г. досега той е положил около 400 реални подписа. Бившият ректор призова студентите, завършили тогава, да не чакат последния момент и да намерят време за презаверка на дипломата.

"Иначе ще се окаже, че след 10-12 години ще им потрябва моя подпис и ще трябва да ги разкарваме до централни гробища, някой парцел, да се подписвам", заявява проф. Илчев.

От университета категорично отрекоха твърденията, че дипломите са невалидни. 

"Всички дипломи, издадени през 2009 г. от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, носещи този щемпел, са издадени по законния ред, съдържат необходимите реквизити и са валидни", подчертават от учебното заведение.

"При необходимост от легализиране дипломите, издадени през 2009 г. с положен с щемпел подпис се преподписват с положен на ръка подпис от проф. Иван Илчев. До този момент са преподписани около 400 дипломи. Тази процедура се извършва по служебен път от отдел „Образователни дейности“ на Софийския университет", поясняват още от Алма Матер.

Всички дипломи, издадени от Софийския университет "Св. Климент Охридски" след 2009 г. са с положен собственоръчен подпис на ректор или на зам.-ректор.

А за бившите студенти остава тревогата, че дипломи с подпис и печат могат да не бъдат признати за действителни в чужбина.

Източник: Нова телевизия