Анализатори разкриват сходен "стилистичен език" в дизайна на обувките и автомобилите. Перфектната комбинация?

В модните колекции от обувки за тазгодишния пролетен сезон личи силното влияние на внушителния блясък и стремежа към разкош, характерен за автомобилния дизайн в Америка през 50-те години на ХХ век.

Бликащите от сексапил и социален престиж мъжки и дамски модели сякаш отразяват духа на легендарния Chevrolet Bel Air с неговите хромирани перки - истинска икона на стила, която днес оставя значим отпечатък върху дизайна на облеклото и обувките през летния сезон в Италия и в другите модни столици по света.

В същото време всички знаят, че когато модната индустрия и автомобилните марки намерят нещо общо помежду си, приятните изненади обикновено не закъсняват.

Chevrolet Bel Air, 1955 г.

Не дотолкова модните, но затова пък практични модели обувки също са почерпили стилистично вдъхновение от автомобилните технологии.

Италианският писател и анализатор на обувния дизайн Aндреа Силвуни е стигнал до извода, че характерът на дадена личност може лесно да се разгадае както от обувките, които човек носи, така и от избора му на автомобил.

На пръв поглед обувките и автомобилите не си приличат, но очевидно изваждат на показ едни и същи черти на човешкия характер!

"По същия начин, по който моделът Chevrolet Bel Air въплъщава лукса и могъществото и излъчва към околните посланието за просперитет на собственика,

демонстрацията на италиански дизайнерски обувки разкрива личност с вътрешна сила

Моделът на обувката няма значение - важното е, че зад нейния избор винаги има конкретни мотиви, които разкриват кои сме ние и в какво настроение сме в момента", отбелязва Силвуни.

Динамичните двойки

Всяка обувка и всеки автомобил отварят врати към различни характери и разкриват някои скрити тайни в човешкото настроение. Цветовете и други по-сложни детайли в дизайна на автомобилите и обувките могат да кажат много за същността на дадена личност.

Малките градски автомобили от рода на Chevrolet Spark например могат да почерпят вдъхновение от много неща - както от чехлите без пръсти, така и от стилистиката на модерните мотоциклети. Собствениците на тези автомобили са

неконвенционални натури, винаги отворени и с вкус към нови изживявания и приключения

Впечатляващи елементи от дизайна на балетните палци могат да се открият в стилистиката на Aveo - глобалния малък модел на Chevrolet.

Неговата агресивно оформена предна част, компактните, напрегнати странични панели на каросерията и стръмно изкачващата се назад линия в долния ръб на страничните прозорци се харесват по целия свят - от Eвропа през САЩ, та чак до страните от Далечния изток.

"Подобно на автомобилите, стилистиката на обувките също отразява отделни аспекти от характера - допълва Силвуни. - Снижаващата се назад линия на покрива и вдлъбнатата чупка под долния ръб на страничните прозорци на Chevrolet Cruze хечбек вдъхва също толкова силно усещане за динамика и стабилност, колкото и една добре оформена обувка с танк-подметка."

С експлозивното развитие на мускулестите ванове, многофункционални, SUV и crossover-модели, дизайнерите се насочиха към по-самоуверени форми с ниски линии на покривите и високо изтеглени "талии" на каросериите. Във вътрешното пространство на автомобилите са включени и

вдъхновени от спортните стоки елементи,

в тонс с вкусовете на семействата, носещи маратонки и проявяващи силен интерес към приключенията през свободното време.

Ето как марката Chevrolet и Андреа Силвуни очертават стилистичните изразни средства при различните типове автомобили и модели обувки, отразяващи личните особености и характера на собственика:

Тип обувка: маратонки
Атлетична стойка със силно подчертани форми с ъгловати очертания, които подсилват спортното начало. Плавно възходяща странична линия под прозорците.
Автомобил: Chevrolet Captiva, SUV
Характер на собственика: Aтлетична, отстояваща позициите си фигура, роден водач с бърза и гъвкава натура. Енергичен характер, който не оставя нищо недовършено.

Тип обувка: джапанки
Широка стойка, подчертана от мощно, изчистено оформление на страничните части на каросерията.
Автомобил: Chevrolet Spark, малък градски модел
Характер на собственика: Спокоен, открит, нетрадиционен. Обича да предизвиква обичайните порядки и е открит за нови изживявания. Никога не знае какво ще му се случи утре, но харесва функционалните неща и цени онова, което доставя удоволствие в живота.

Тип обувка: балерини/обувки на токчета
Агресивно оформена предница, компактни, напрегнати странични повърхности на каросерията и възходяща назад линия в долната част на страничните прозорци.
Автомобил: Chevrolet Aveo
Характер на собственика: Чувства се добре навсякъде, мила, внимателна и приветлива натура, на която може да се разчита. Класически характер като пo учебник – предпочита ясния график, спокойния стил на живот и работа без изненади от екстремен характер.

Тип обувка: обувки с подметка "танк"/платформа
Вдлъбнати повърхности под долния ръб на страничните прозорци, къс заден надвес на каросерията и динамична осанка.
Автомобил: Chevrolet Cruze
Характер на собственика: Стилен, уверен в себе си характер с логично обяснение за всяка ситуация и решение за всеки проблем. Ясен във връзките си, цени надеждността и доверието. Социален тип.

Тип обувка: елегантни мъжки обувки от кожа с декорация на дупчици
Eкспресивен дизайн с широка, атлетична осанка.
Автомобил: Chevrolet Malibu, седан от среден клас
Характер на собственика: Консервативен, надежден, с твърда вяра и изключително хладнокръвен в ситуации под напрежение. Амбициозна, стилна и ярка личност. Изтънчен, обича да се взира в детайлите, носи добре изразена аура на постигнатото в живота.

Тип обувка: сандали
Самоуверена външност с дизайн тип crossover, съчетаващ възходяща странична линия с вдлъбнати повърхности.
Автомобил: Chevrolet Orlando, ван
Характер на собственика: Стъпила здраво на земята "обикновена" личност – в прекия и преносния смисъл. Голямо дете дълбоко в сърцето си.

Тип обувка: официални на много висок и тънък ток
Дълга предница с V-образна форма и агресивна, готова за скок осанка.
Автомобил: Camaro или Corvette, спортни модели
Характер на собственика: Сексапилен, самоуверен характер с дива жилка. Cъс сигурност знае как и за какво да използва сексапила си.

Стилистичният език

Впускайки се по-дълбоко в анатомията на обувките и автомобилите, можем да открием конструктивни съвпадения и прилики и от инженерно и технологично естество.

"Напредъкът и в сферата на автомобилните гуми са вдъхновили дизайнерите на обувки за разработката на гумени подметки с по-добро сцепление с тротоара в дъждовни дни например. Защитните водонепропускливи покрития при обувките могат да бъдат открити и при материите, които се използват в тапицериите на автомобилните седалки", отбелязва Силвуни.

Някои части в двигателя на автомобила също напомнят по форма високите токчета при дамските обувки

Ходовата част от усилени с въглеродни влакна композитни материали и окачването с елементи от титанови сплави на Chevrolet Corvette са създадени с цел да осигурят максимално добра динамика на пътя и пистата - цел и конструкция, които се срещат в почти аналогичен вид и при професионалните футболни обувки и шпайковете на спринтьорите. 

За марката Chevrolet

Chevrolet е водещата глобална марка на компанията General Motors с годишен обем на продажбите в размер над 4 млн. автомобила в над 140 държави. Основана в САЩ от швейцарския емигрант Луи Шевроле през 1911-а, миналата година фирмата отбеляза своя вековен юбилей.

Актуалната гама на Chevrolet в Европа включва градския модел Spark, малките Aveo седан и хечбек, компактните седан и хечбек Cruze, семейния ван Orlando, SUV-модела Captiva, легендарните спортни модели Corvette и Camaro, както и електромобила с удължен пробег Chevrolet Volt.

Тази година Chevrolet ще представи на пазара комби-версията на модела Cruze и седана от среден клас Malibu.

Повече информация за марката Chevrolet можете да намерите на http://www.chevroleteurope.com или http://media.chevroleteurope.com