Хакерските атаки за последните седем месеца са коствали на фирмите над 3 млн. евро

Над 3 млн. евро са били откраднати от български компании в следствие на хакерски атаки само за последните седем месеца. Това заяви шефът на отдел "Трансгранична организирана престъпност" в ГДБОП Явор Колев тази сутрин пред БНТ. 

Той поясни, че това са само измамите, извършени чрез прийома Man in the middle ("човекът по средата") - по имейл се изпраща писмо с прикачен файл, който съдържа вирус, позволяващ на хакерите да следят кореспонденцията между фирмите.

Само за последните две седмици така са били ощетени две компании от Топ 100 у нас, като от едната са откраднати 150 хил. евро, а от другата - 450 хил. евро. Хакерите са били улеснени, защото фирмите не ползват лицензиран софтуер, каза още Колев. 

Има и регистрирани измами чрез интернет банкиране. До 2006 г. това е ставало чрез открадване на софтуерния сертификат за банкови услуги. Сега обаче се забелязва достъп през работещ компютър с оставено включено устройство за електронен подпис. 

"Хакерът следи с дни режима на работа на съответния компютър. И в обедната почивка, докато счетоводителят е излязъл, прави нареждане за стотици хиляди евро. За ден-два парите преминават през банкови сметки в няколко държави, през няколко юрисдикции и е трудно да се проследят", обясни Колев.

Виж още: Какви схеми ползват хакерите, за да крадат пари и информация

Като предпазна мярка срещу подобни измами експертът препоръча да се изолира компютърът, през който се правят плащания и се води кореспонденция, като не се ползва за други цели. Колев поясни и че лицензираният антивирусен софтуер е задължителен.

По негово мнение се спекулира с това, че специалните служби следят мейлите. 

"Законът за електронните съобщения беше променен. Сега ние можем да изискваме чрез съда информация за адреси и трафични данни само за тежки умишлени престъпления, за които е предвидено лишаване от свобода над пет години", припомни той. За компютърни престъпления, които не се водят тежки, такава информация не може да се изисква. Това ни затруднява, но сме се съобразили със законодателя, каза Колев.

Виж още: Хакери атакуват банковите ни сметки чрез онлайн банкиране

Източник: БНТ