Социологическо изследване показва, че най-големият страх на хората в държавите от Запада е възможността да избухне нова голяма война

Третата световна война може да започне в близко време и светът балансира на границата на най-големия конфликт в историята. Това показва проучване на изследователската компания YouGov, проведено сред жителите на страните от Запада. 

В изследването са участвали 9000 души от девет държави, сред които САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Финландия, Норвегия и Швеция.

Виж още: Третата световна война ще се води между САЩ и Китай

Анкетираните посочват, че установяването на мира в света през следващите години е малко вероятно, но най-големият международен въоръжен конфликт може да започне скоро. Трета световна война предсказват 64% от американците, във Великобритания - 61%.

В подобно развитие не вярват жителите на държавите от Северна Европа, около 39% от датчаните смятат, че за планетата има заплаха от нова световна война.

Ръководителят на политическите и социални изследвания в YouGov Антъни Уелс отбелязва, че най-голям страх от конфликт има във Франция и САЩ, но по различни причини. 

Американците обясняват своите страхове от Трета световна война с предстоящото встъпване в длъжност на новоизбрания президент Доналд Тръмп. 59% от американците виждат заплахата от Русия. От Москва се опасяват и британците - 71%. 

Франция се страхува от тероризма, над 81% от анкетираните смятат, че нови атаки се очакват в страната в близко бъдеще. Френската общественост е малко вероятно да види заплаха в лицето на Русия. 

Виж още: Шест възможни сценария за Трета световна война

Източник: economic.bg