Ако хората просто редовно намаляват размера на порциите си, дори само тази промяна в начина на живот би намалила ежедневната консумация на храна с 22%

Учените наскоро потвърдиха нещо, което литературата знае отдавна. За познавачите на изящната словесност не е тайна "диетата Спарк". Няма да ви оставим да се чудите дълго - в един от разказите на шотландската авторка Мюриъл Спарк е описана една от най-ефективните диети, измисляни някога. Не се отказвате от абсолютно никоя храна, просто ядете наполовина. Всичко, което сте свикнали да слагате в чинията, намалявате наполовина - това е.

Художествената литература върви в съгласие с действителността, защото нови изследвания на Кеймбриджския университет са достигнали до категорични изводи, че гигантските чинии и свръхголемите прибори тайно ни насърчават да преяждаме и препиваме.

Учените са обобщили данни от 61 проучвания, анализирали поведението на 6711 доброволци.

Това, което са установили, е, че хората консумират свръхголеми порции, когато те им се предлагат. Без да се усетят, анкетираните са преяждали и препивали, когато са им поднасяли обилни порции в по-големи чинии или чаши, в сравнение със ситуации, когато храната и напитките са били в по-скромни мащаби.

Изследователите твърдят, че ако хората просто редовно намаляват размера на порциите си, дори само тази промяна в начина на живот би намалила ежедневната консумация на храна сред пълнолетните американци с 22% - а в някои случаи с до 29%.

И така, ако искате трайни и ефективни резултати - отворете шкафа и извадете големите чинии.

"Чиния, по-малка от 20 см, е най-добрият начин да предотвратите преяждането - казва Ерин Палински-Уейд, хранителен консултант и автор на книгата "Диета за премахване на коремните мазнини за начинаещи".

Друг съвет е да спрем да поднасяме на масата плата, отрупани с храна, от които всеки си взима, "в семеен стил".

“Когато храната е пред вас, сте по-склонни да си вземете от нея, да поискате втора порция или да се поддавате на порива на зрението си, без да се вслушвате в реалните потребности на стомаха. Напълнете чинията и оставете храната далеч от очите ви, докато се храните.”

Що се отнася до препоръките за пазаруване на хранителни продукти, Палински-Уейд съветва да посягате към закуските и десертите, които са опаковани в отделни порции - дори и те да са здравословни.

Ако големите опаковки са на по-икономична цена, можете, естествено, да си подготвите собствени порции за единична консумация у дома. Инвестирайте в малки пластмасови и стъклени съдове за единични порции, за да разделите лесно големите разфасовки, независимо дали става дума за закуски или реална храна", коментира диетоложката.

И накрая един класически съвет: Не пазарувайте храна, когато сте гладни.

Източник: Goodlife