Българиският премиер се обяви срещу съревнованието във въоръжаването и за задължително влизане на страната ни в еврозоната

Европейският съюз трябва да се защитава със своя отбрана като цяло. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на дискусията "Европа отново на път", организирана от лидера на ПЕС Сергей Станишев.

"Каква е Европа в момента? Ние свикнахме някак си с новините. Ако направя една справка - аз съм написал 20-30 съболезнователни адреса само в последните месеци. Чудим се какво да напишем в тях. Всяка сутрин се събуждаме и дали в Лондон, дали в Афганистан, дали на друго място - десетки убити и ранени. И се въртим около средствата и не си говорим за причините, които не са удобни политически. А то е толкова ясно докато върви надпревара за въоръжение. Изведнъж стана модерно да говорим колко пари - в милиарди евра и долари да се отделят за въоръжение. Само преди 25 години каква радост беше, когато се говореше за разоръжаване, за намаляване на бюджетите за отбрана", коментира Борисов.

"Вместо ЕС да каже - добре защо не си направим обща европейска армия. Какво по-просто от това? Имаме единни решения. Колко танка има Германия, Франция, България - дали са ни нужни поотделно на всички тези държави? Европейският съюз трябва да се защитава със своя отбрана като цяло", допълни той.

Премиерът заяви, че терористите гледат телевизия и наблюдават действията, изказванията и поведението на политическите лидери и действат веднага наказателно. Той обаче разкритикува европейските държави, че не са интегрирали различните етноси.

"Цели поколения, израснали в тези държави, явно са поставени в условия, в които действат по този начин. Помня, че за България винаги се поставя въпроса за интеграция на ромите, а сега като гледам как са интегрирани във Великобритания, Белгия, Франция етносите, мисля, че и на тях трябва да им поставим въпроса как са интегрирани. Всъщност не са успели. Това е истината, болезнена, неприятна, не е модерно да я кажеш, дори е опасно в политически план", каза премиерът.

Повтори, че риск от тероризъм безусловно има за всяка една държава, защото навсякъде вече е имало такъв. 

"Как да кажа, че няма, като имаше и в Сарафово. Няма служба в света, която да се справи. Полезният ход би бил да се спрат войните, да спре съревнованието във въоръжаването. Всичката тази техника бомбардира рано или късно, главно в Арабския свят, и започват бежански вълни. Това мотивира други млади, родени и израснали в Европа. Службите не могат да хванат това", заяви още Бойко Борисов.

Премиерът обърна внимание и на ключовото значение на присъединяването ни към Шенген. 

"Дори и в България си позволяваме да казваме: когато станем готови, когато ние решим, тогава ще влезем в еврозоната. А когато сме подписвали, много ясно е записано, че трябва да приемем еврото - имаме договор", поясни министър-председателят. 

Според него политиците трябва да положат всички усилия, за да влезе България в чакалнята на еврозоната, като в противен случай "ние не можем да се сърдим, че държавите в еврозоната искат да си гарантират своята валута".

"Европейският съюз не е даденост. Моето поколение живя разделено в Европа, от войни и от Желязната завеса, но появата на този съюз направи хората в Европа с еднакви мечти", заяви бившият премиер Симеон Сакскобургготски, който също бе сред официалните лица в дискусията.

Според него, България трябва да фокусира вниманието си върху екологията спрямо Черно море. По думите му това може да не звучи много политически, но е важно. 

"Трябва да вземем пример от другите страни в кои точно сфери са били успешни и да акцентираме върху тези теми", отбеляза Сакскобургготски.

Източник: "Дневник", Novini.bg