Шпионите са следели привърженици и поддръжници на Фетхуллах Гюлен, живеещи на територията на Германия

В Германия е образувано предварително производство срещу 20 предполагаеми турски шпиони, съобщава националният ежедневник "Франкфурт алгемайне цайтунг", цитиран от Фокус.

Разследването се води срещу неизвестни служители на турската разузнавателна служба (МИТ), за които се предполага, че са следели привърженици и поддръжници на Фетхуллах Гюлен, живеещи на територията на Германия. Това станало ясно от отговор на федералното правителство на въпрос, отправен от депутат от фракцията на "Левите" в Бундестага. 

Обвинението, че турското разузнаване системно е шпионирало хора в Германия, се затвърждава - федералното правителство потвърди, че Анкара е представила втори списък с информация за противници на режима, съобщава инационалният ежедневник "Велт".

Виж още: Турция обвини Германия във фашизъм и подкрепа за Гюлен

Първоначалният списък е предаден на Федералната разузнавателна служба (BND) в средата на февруари в кулоарите на Мюнхенската конференция по сигурността. 

Лицата, посочени в него, са разглеждани от турските тайни служби като последователи или поддръжници на Фетхуллах Гюлен, сочен от управляващите в Анкара като организатор на неуспешния опит за преврат от юли 2016 г. Вторият списък е предаден на държавния секретар в Министерството на вътрешните работи Емили Хабер в рамките на посещение в Анкара от началото на март. Кой и как точно е събрал информацията за лицата, живеещи в Германия, остава неизвестно засега. 

Виж още: Турски министър заплаши Европа, че ще пуска по 15 хил. мигранти на месец

Докладите на досието за предполагаемо Гюлен и информация се съдържат в клубове и културни групи, както и подробна информация за хора в Германия, които обвиняват Турция на тероризма. Кой е събрал тази информация е била първоначално неизвестен.

Източник: Агенция "Фокус"