Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) ги отбелязва с прояви в 11 града в страната

Милиони мигриращи птици напускат Европа тези дни, отправяйки се към своите места за зимуване в Африка. По време на миграцията те преодоляват хиляди километри и множество опасности, които дебнат по техните въздушни маршрути.

През уикенда на 4 и 5 октомври "БърдЛайф интернешънъл" отново кани европейците да открият очарователния свят на миграцията на птиците.

На организираните прояви и информационни щандове любителите на птичия свят могат да наблюдават пернатите, да научат интересни факти за живота им и чудото на миграцията, да споделят впечатления от досега си с природата.

Видео: "Те отлитат" - живописен филм за птиците в България

"За съжаление повечето от мигриращите видове птици са подложени на големи опасности поради загубата на местообитанията и климатичните промени в местата за гнездене, зимуване и ключовите райони за почивка по време на прелета - споделя Стойчо Стойчев, директор по природозащитата в Българското дружество за защита на птиците (БДЗП/ BirdLife България). - Само съвместни действия на голям брой хора и трансгранично сътрудничество могат да помогнат на застрашените видове да оцелеят и да спрат тази неблагоприятна тенденция."

За мигриращите птици е изключително важно наличието на удобни места за гнездене на север, подходящи зони за почивка по време на прелета и сигурни райони за зимуване на юг. Целта на Европейските дни на птиците 2014 е да повишат информираността на по-широк кръг хора за опасностите, на които са изложени птиците - и как можем да помогнем на едни от най-красивите обитатели на дивата природа да оцелеят, обясняват от БДЗП.

Европейските дни на птиците се организират всяка година през първите почивни дни от октомври. Миналата година в тях взеха участие около 65 хил. души от 34 държави, като бяха наблюдавани над 4 млн. птици.

Градовете у нас, където са планирани различни дейности в събота, са Варна, Бургас, Пловдив, Плевен, Русе, Благоевград, София, Козлодуй, Свищов и Шабла, където в Зеления образователен център се открива фотоизложбата "Пътят на червеногушите гъски - от Сибир до България".

Щанд за наблюдение на птици ще има и в Белене на 5 октомври, неделя.