На 7 юли 1550 г. от Америка в Испания е доставена първата партида шоколад. Тази дата е избрана от ЕС за честване на неофициалния празник на шоколада.

Ацтеките са първите хора в света, които са произвеждали хранителен продукт от какаото - наричали го "храна на боговете". 

Думата "какао" идва от техния език, което испанците възприемат и пренасят в Европа. Легендата гласи, че ацтеките смятали какаовото дърво за свещено, защото го приемали за подарък от бог Коатцекоатл. 

Зърната, получени от неговия плод, били ползвани не само за обреди, а и като платежно средство. Какаовите зърна били ползвани за приготвянето на местно люто питие с много подправки, което няма нищо общо с вкуса на днешното какао. Напитката било приготвяна от вода, какао, царевица, ванилия и лют черен пипер. 

Виж още: Индианците първи изпитали удоволствието от шоколада

Когато испанските конквистадори превземат Мексико (1519 г.), в съкровищните камери на Монтесума II - последния ацтекски владетел, намират над 25 хил. кг какао, които били заграбени и част от тях пренесени в Европа. 

Продуктът, макар и непознат, се търгувал много скъпо и се заплащал в злато. Има исторически свидетелства, че цената на един роб "можела да достигне до 100 какаови зърна".

Първоначално какаовите продукти, основно напитки, не са били подслаждани, а се консумирали горчиви.

Виж още: В защита на белия шоколад

Първото шоколадово блокче е направено едва през 1842 г. от Джон Кадбъри - английски квакер, на когото му хрумнало да направи твърд шоколад. По-късно в Швейцария Даниел Петер добавя мляко към шоколада и така създава продукта, познат днес като млечен шоколад.

Изчислено е, че човек изяжда през живота си средно около 10 хил. шоколадови блокчета. Освен със своя невероятен вкус, шоколадът е известен и с полезните си свойства. Тайната е в това, че шоколадът, особено черният, съдържа химикали, известни като флаваноли.  

Проучване, публикувано в престижното научно списание Journal of the American College of Cardiology (JACC), разкрива, че ежедневната консумация на какаови флаваноли увеличава повече от два пъти броя на циркулиращите ангиогенни клетки (CACs) в кръвта, които се грижат за възстановяването и поддържането на кръвоносните съдове. 

Проучването показва също така, че пиенето на напитки с високо съдържание на какаов флаванол значително намалява систоличното кръвно налягане - важен рисков фактор за сърдечно заболяване или инфаркт, и подобрява функцията на кръвоносните съдове с 47% в сравнение с консумацията на продукти с ниско съдържание на флаванол сред пациенти с тежко сърдечносъдово заболяване. 

Виж още: 12 признака, че сме пристрастени към шоколада