Православната църква почита великомъченица Неделя. Имен ден празнуват Недялко, Недялка, Неделя, Неда, Нели и Нелина

175 г. - Комод е обявен за император на Римската империя.

1456 г. - При повторен процес Жана д'Арк е оправдана по обвинението в ерес 25 години след екзекуцията й.

1543 г. - Френската армия завладява Люксембург.

1585 г. - Английска експедиция основава колония на брега на Вирджиния в Северна Америка.

1754 г. - В Ню Йорк е открит най-старият университет в Северна Америка - Колумбийският, първоначално като Кралски колеж.

1807 г. - Наполеон I Бонапарт се среща с руския цар Александър I, за да обсъдят подялбата на Европа между двете страни и начините да се противопоставят на британските интереси на континента.

1829 г. - Открита е пистата за конни надбягвания "Ейнтрий рейскорс" близо до Ливърпул, Англия.

1877 г. - През Руско-турската война (1877-1878) предният отряд от руската армия, начело с генерал Гурко, влиза в Търново.

1879 г. - Създават се първите контролно-пропускателни пунктове и митници по границите на Княжество България.

1926 г. - Румънското правителство обявява в Южна Добруджа обсадно положение и вкарва редовна армия в областта.

1937 г. - Япония нахлува в Пекин, Китай, с което започва Втората китайско-японска война, част от Втората световна война в Азия, продължила до 1945 г.

1940 г. - Роден е барабанистът на "Бийтълс" Ринго Стар.

1969 г. - Започва изтеглянето на първите американски войски от Южен Виетнам.

1974 г. - Националният отбор по футбол на ФРГ печели като домакин Световното първенство по футбол.

1978 г. - Обявена е независимостта на държавата Соломонови острови от Обединеното кралство.

1980 г. - Иран приема шериата за основен закон в ислямската република.

1985 г. - 17-годишният германски тенисист Борис Бекер става най-младият шампион за цялата история на турнира "Уимбълдън".

2005 г. - Атентатори самоубийци предизвикват последователно четири бомбени експлозии в лондонския градски транспорт и убиват 52 души.

2007 г. - Негово светейшество папа Бенедикт XVI издава апостолическото писмо Motu Proprio Summorum Pontificum, с което свещеният за католицизма латински език, след прекъсване от 46 години, отново е официален за литургията.

Празници и събития:

Православната църква почита великомъченица Неделя. Още от детството св. Неделя се посветила на Бога и решила цял живот да пази целомъдрие. Много младежи търсели нейното съгласие за брак, но тя на всички отказвала с думите, че се е сгодила за Христа и иска да умре девица. Тогава един младеж от знатно семейство, обиден от нейния отказ, съобщил на император Диоклетиан, че цялото семейство на Неделя изповядва християнската вяра. 

Императорът заточил родителите й в град Мелитин, а Неделя била подложена на жестоки мъчения. Христос се явил на мъченицата в затвора и я изцерил от раните й. Осъдили я да бъде посечена с меч. Разрешили й да се помоли преди смъртта си.

След молитвата тя предала душата си на Господа, без да бъде посечена. Това станало на 7 юли 289 г. По-късно мощите й били пренесени в столицата на Второто българско царство - Търново. 

Имен ден празнуват: Недялко, Недялка, Неделя, Неда, Нели и Нелина.