Приватизацията на българския газопреносен оператор бе неприемлив вариант за нас за приключване на делото "БЕХ - Газ", категорична беше енергийният министър Теменужка Петкова

Европейската комисия (ЕК) налага 77 млн. евро глоба на "Български енергиен холдинг" (БЕХ) ЕАД, "Булгаргаз" ЕАД и "Булгартрансгаз" ЕАД заради твърдения за злоупотреба с монополно положение.

Периодът на нарушението според Брюксел е от юни 2010 до януари 2015.

Българската страна очаква да получи официалното уведомление за решението на ЕК и едва тогава ще бъдат анализирани възможните следващи стъпки, подчерта енергийният министър Теменужка Петкова.

Тя увери, че целта на правителството е да защити в максимална степен националните интереси на страната, а също така имуществените и финансовите интереси на българската енергетика.

"През последните три години водим активна комуникация на експертно и политическо равнище с Европейската комисия по делото "БЕХ - Газ", като целта ни бе да постигнем споразумение. Обсъждани бяха различни варианти за приключване на делото. Приватизацията на българския газопреносен оператор бе неприемлив вариант за нас. Това е стратегическа инфраструктура, пряко свързана с националната сигурност и своеобразна "червена линия", която не можем да прекрачим", заяви пред журналисти министър Петкова в коментар относно решението на Брюксел.

Разследването на Еврокомисията започна след жалба на "Овергаз" от 2011 г., че БЕХ и неговите подразделения не дават достъп до газопреносната мрежа на свои конкуренти, припомня БНР. Сумата трябва да бъде платена в тримесечен срок.

Министър Теменужка Петкова не беше категорична дали страната ни ще обжалва решението, но заяви, че е готова да понесе политическата отговорност, ако някои й я поиска,