Седемте суперсладки палета са родени от сурогатна майка през юли

Американски учени показаха първите кученца, резултат от оплождане "ин витро". От 19-те ембриона, имплантирани в сурогатна майка, са се родили седем бигъла. Две от бебетата са кръстоска с мъжки кокершпаньол, а останалите пет са деца на две двойки бигъли.

Палетата са дошли на бял свят през юли, а новината беше оповестена чак през декември от екип на университета Корнел в щата Ню Йорк и института "Смитсониън" във Вашингтон. 

Опитите за оплождане "ин витро" датират от средата на 70-те, напомня Александър Травис, доцент по репродуктивна биология в института по животинско здравеопазване "Бейкър".

През 2013 г. той и колегите му работиха по експеримента, довел до появата на Клондайк - първото кученце от замразен ембрион, родено в Западното полукълбо - а сега представя порасналите вече "кученца в епруветка".

Постижението, описано в онлайн журнала Public Library of Science ONE, се смята за революционно за ветеринарната медицина, тъй като ще улесни опазването на застрашени видове от семейство Кучеви, а новите технологии за "генетично редактиране" ще елиминират наследствените заболявания и последствията от близкородственото размножаване.

Далматинците например са предразположени към камъни в бъбреците, а голдън ретривърите - да заболеят от лимфома.

Същевременно от университета напомнят, че представителите на семейство Кучеви споделят с Хомо сапиенс повече от 350 сходни наследствени болести и характеристики, почти два пъти в сравнение с останалите видове. Учените се надяват настоящото постижение да им предостави солидни познания за генетичната основа на болестите.

Източник: Cornell University