ООН поиска 1 млрд. долара за справяне със заразата

Еболата безспорно е една от най-страшните болести. По данни на Световната здравна организация (СЗО) броят на жертвите на вируса в западноафриканските държави достигна почти 2500 души, а заразените са близо 5000 души, предава ИТАР-ТАСС.

Помощник генералният директор на СЗО Брус Ейлуорд съобщи, че регистрираните случаи на инфекцията са 4985, а 2461 души са починали, добавяйки, че резултатите са несравними в съвременната история.

Към момента най-жестоко засегнати от вируса са Либерия, Гвинея и Сиера Леоне. От ООН обявиха, че за справяне с епидемията на вируса в Западна Африка са необходими 1 млрд долара.

Сумата се е покачила двойно спрямо това, което агенцията обяви за нужно през миналия месец.

Виж още: Болните от ебола се увеличават

Генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Валери Амос заяви пред репортери в Женева, че има "огромно финансово предизвикателство" и необходимост от мащабен международен натиск за слагане на край на епидемията.

Разпространението на вируса в Западна Африка продължава да се ускорява, като над 40% от случаите са регистрирани през последните 21 дни, предупредиха още от ООН.

Виж още: "Лекари без граници": Губим битката с ебола

Според световната организация процентът на смъртност в страните, засегнати от този проблем, е между 60 и 70%. В същото време според СЗО повече от 22,4 млн. души живеят в райони, където заболяването, причинено от вируса, се предава активно.