Според канадския премиер негативните страни на глобализацията за обикновените хора са били факторът, белязал 2016 г. с Brexit, избирането на Тръмп за президент и възхода на националистическите партии

Обикновените хора по целия свят са се провалили заради глобализацията. Това заявява министър-председателят на Канада Джъстин Трюдо в интервю за британския в. "Гардиън". 

По този начин той се опитва да обясни бурната 2016 г., белязана от победата на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ, гласуването в полза на Брекзит и възхода на националистическите партии по всички краища на света. 

"Това, пред което сме изправени в момента - от гледна точка на възхода на популизма, разделението и страшните картини от целия свят, - е основано около факта, че глобализацията не изглежда да работи за средната класа, за обикновените хора", обяснява канадският премиер. 

И това е нещо, което ние установихме преди години,и изградихме цяла платформа и програма за управлението на този проблем, подчертава Трюдо. 

Виж още: Кой, ако не Трюдо?

Миналата година, когато перспективите за Доналд Тръмп в Белия дом изглеждаха нереални, а заплахата от Брекзит - далечна възможност, 44-годишният Трюдо поведе правителството по амбициозна платформа, включваща справянето с нарастващото неравенство и създаване на реална промяна за средната класа в страната, коментират от редакцията.

Източник: в. "Гардиън"