Според Валери Симеонов ако се въведе мажоритарно гласуване, в парламента ще влязат корпоративни играчи, мутри, чалга певици, футболисти

След като във вторник Реформаторският блок все пак реши да приеме мандата от президента и да се опита да създаде нов кабинет в рамките на това Народно събрание, те имат нужда от подкрепа. 

Реформаторите заявиха, че ще я търсят от ГЕРБ, като дори ще им предоставят избора на министър-председател и министри. Ден след това обаче надеждите на РБ бяха сериозно попарени от изказване на Цветан Цветанов, който каза, че шансът ГЕРБ да подкрепи ново правителство е 20%. Снощи обаче Бойко Борисов обяви, че предсрочните избори трябва да са по нов закон и да са мажоритарни. Затова си заслужавало да се удължи животът на този парламент.

Впоследствие и Цветанов потвърди, че вече шансовете са над 20%, като по думите му комуникацията между ГЕРБ и РБ е ежедневна, както и между ГЕРБ и Патриотичния фронт. 

И все пак дори да се постигне съгласие между първите двете формации, необходимото мнозинство все още липсва. Това навежда вече на търсене на други партньори, като естественият избор пада на партньорите от досегашната управляваща коалиция - Патриотичния фронт.

Оттам обаче поставят три условия за подкрепата на евентуално ново правителство в настоящия парламент. Това стана ясно днес от думите на съпредседателят на ПФ Валери Симеонов пред Нова телевизия.

Исканията на патриотите са увеличаване на минималните пенсии, проверка на договорите с т.нар. американски ТЕЦ-ове и реформа на бежанските центрове. 

"Искаме центровете за настаняване на мигранти да бъдат изведени извън населените места. Те трябва да са от затворен тип. Това са напълно постижими неща", заяви Симеонов.

По повод изказването на Борисов, че си заслужава да се удължи животът на 43-то Народно събрание, Симеонов заяви, че "мнението на министър-прeдседателят се променя многократно. 

"Правилното поведение е да не се бяга от отговорност. Върнатият мандат от ГЕРБ и БСП демонстрира липса на отговорност", каза Симеонов.

Валери Симеонов за пореден път се обяви срещу въвеждането на мажоритарна система за избор на народните представители.

"Ако се въведе мажоритарния вот, в парламента ще влязат по една-две партии. Тогава ще влязат корпоративни играчи, мутри, чалга певици, футболисти и какви решения ще взима този парламент тогава?", попита той.

По-късно през деня двамата съпредседатели на ПФ - Красимир Каракачанов и Валери Симеонов се срещнаха с Бойко Борисов, за да обсъдят перспективите за създаване на нов кабинет в рамките на този парламент. 

Източник: Нова телевизия