По думите на лидера на СДС Божидар Лукарски ще бъде предложено на ГЕРБ да посочат премиер и министри

Представители на Реформаторския блок взеха връчения им от президента Росен Плевнелиев мандат за съставяне на правителство.  и ще се опита чрез консултации и разговори с ГЕРБ да го реализира.

Реформаторите ще се опитат да намерят мнозинство, което да гарантира управлението на страна, така че то да бъде стабилно, предвид ситуацията в света, атентатите в Турция и най-вече предвид сложната обстановка около Хитрино", каза Румен Христов, който е заместник-председател на СДС, и формално излъчен за министър-председател.

Това е коренно противоположно на обявеното миналия петък от Найден Зеленогорски решение мандатът да бъде върнат.

"Ние взехме нашето решение в рамките на Реформаторския блок и то е, че при евентуално връчване на мандата, ще го върнем веднага. Очевидно е, че няма реформаторско мнозинство в парламента и отиваме на избори", заяви тогава Зеленогорски. Тогава обявената от него причина бе именно нежеланието на ГЕРБ да работи за създаване на нов кабинет в рамките на това правителство. 

Виж още: РБ започва консултации за съставяне на ново правителство

Още тогава обаче това решение бе посрещнато на нож от СДС, според които то е неправомерно.

"Днешната позиция на част от ПГ на Реформаторския блок, изразена без проведено гласуване в рамките на групата и без кворум, не може да бъде официална и окончателна, защото влиза в разрез с решението на Изпълнителния съвет, а и всички възможности за консултации не са изчерпани", излезе тогава позиция на СДС.

Междувременно днес лидерът на СДС Божидар Лукарски заяви пред Би Ти Ви, че ще бъде предложено на ГЕРБ те да посочат премиер и министри. Неговото лично мнение е, че министър-председател трябва да е Бойко Борисов, защото е най-подходящ.

Според лидера на СДС трябва да се направи опит за нов кабинет предвид политическата, икономическата и международната ситуация, и дори заради трагедията в Хитрино.

Лукарски подчерта, че не става дума за вкопчване във властта на Реформаторския блок. Той допълни, че алтернативата е след нови избори БСП и ДПС да управляват.

"След следващи избори не виждам как ще има по-стабилен парламент. Той вероятно ще е още по-шарен, а и не е добре да вкарваме хората от избори в избори", допълни Лукарски.

Източник: "Дарик", Би Ти Ви