Поканени са само някои от партиите, а основната цел на реформаторите е да спрат БСП и ДПС към властта

Реформаторският блок започва консултации с парламентарно представените политически сили "с ясна евроатлантическа ориентация и демократични ценности. С това изразяваме волята си и полагаме усилия за недопускане на БСП и ДПС отново в управлението на страната". Това съобщиха от пресцентъра на блока, а решението е било взето от Изпълнителния съвет. 

Именно за да спрат тези две партии, реформаторите искат да се състави състави правителство в рамките на настоящото 43-то Народно събрание.

Целта на консултациите е да се установи дали е възможно в рамките на този парламент да бъде формирано стабилно мнозинство, "гарантиращо продължаване и задълбочаване на реформите с особен акцент върху борба с корупцията, съдебната реформа, образование и здравеопазване, отбрана и сигурност, енергетика и икономическа стабилност".

Ако тези консултации покажат възможност за ефективно реформаторско мнозинство, РБ ще вземе мандата и ще участва в парламентарно мнозинство, но без да излъчва политически лица в правителството. Ако не бъде изразена такава политическа воля и мандатът бъде връчен на РБ, блокът ще върне мандата незабавно.

Виж още: Борисов върна мандата, както беше обещал

Засега не е сигурно дали президентът Росен Плевнелиев ще даде третия мандат за сформиране на правителство именно на Реформаторския блок, но публично той заяви, че вероятността за това е най-голяма.

От ГЕРБ вече обявиха, че няма да участват в опити за правене на нов кабинет с този парламент и искат да се върви към предсрочни избори. Същото заявиха от БСП и ДПС. Така РБ ще трябва да прави кабинет с Патриотичния фронт, които са готови на това и с останалите малки партии. При всички случаи обаче такъв кабинет не може да има мнозинство.

Решението на реформаторите бе предизвестено още вчера, когато лидерът на ДБГ Меглена Кунева заяви, че според нея не е уместно, когато се предлага един мандат, да обърнеш гръб. 

Принципната позиция на РБ по въпроса е, че оставка и нови избори биха довели до достабилизация на държавата и възможно попадане на властта в ръцете на БСП и ДПС, което да доведе държавата до обръщане към Русия.