Основните икономически санкции срещу Москва са удължени до 2017 г.

Европа удължи санкциите срещу Русия за още шест месеца. Това решиха лидерите на европейските страни на последната за годината среща на върха. Мерките бяха наложени заради намесата на Москва в Украйна. 

Държавните и правителствените ръководители на страните от Европейския съюз са се споразумели за удължаване на основните икономически санкции на Общността срещу Русия до средата на 2017 г.

Решението бе очаквано и формалният процес по удължаването на санкциите срещу руския отбранителен, енергиен и финансов сектор трябва да бъде осъществен още в началото на следващата седмица.

Въпреки заплахите през октомври от някои лидери на ЕС, блокът не наложи нови санкции срещу Русия заради конфликта в Сирия.

Лидерите осъдха сирийския режим и Русия за "бруталните действия" в Алепо и призоваха за достъп и незабавно отваряне на хуманитарен коридор.

Полша беше сред страните от ЕС, които искаха удължаване на санкциите, но Италия, която е една от водещите страни в Общността, настоява за търсене на начини за възстановяване на бизнес отношенията с Москва. 

Европейския съюз реши да насочи усилията си за пресичане на трафика с хора още на територията на Африка, от където идва голама част от нелеглната миграция.

Източник: Ройтерс