Всеки ден над небето на България минават между 2000 и 3000 полета, като за последните четири години въздушният трафик се е увеличил с поне 50%

Драстичен ръст на полетите от и за България. Над 9 млн. пътници са минали през летищата у нас до ноември, а около края на годината, когато хиляди тръгват на път за празниците, се очаква нов пик на полетите, съобщава Нова телевизия.

Всеки ден над небето на България минават между 2000 и 3000 полета. След затварянето на съседни въздушни пространства трасетата във въздуха са станали повече и по-кратки.

По думите Страхил Марчев, ръководител полети, трафикът се е увеличил поне с 50% през последните четири години.

Това от своя страна води до нуждата допълнителни мерки за управление на целия процес. 

"Ние сме взели всички необходими мерки, за да обезпечим увеличените нива на трафика. Нужните ръководители на полети са заложени в съответните смени", обясни Георги Пеев, главен директор на РВД.

Виж още: Как ще пътуваме в близкото бъдеще

Новата система за кацане и излитане при мъгла ще помогне на ръководителите на полети да реагират и при лошо време по Коледа. Тя позволява кацане при 75 метра приземна видимост, което минимизира рисковете от отмяна на полети.

Въздушните регулировчици са обучени да реагират и при по-сложна ситуация в небето над страната. Само преди дни Европол предупреди за опасност от нови терористични атаки в Западна Европа по време на празниците.

Ние регулярно тренираме различни видове заплахи, така че те да са уверени при една такава ситуация, да реагират адекватно, обяснява Георги Пеев.

Виж още: Идеалният размер на ръчния багаж

И по празниците подстъпите към летище София ще бъдат охранявани от жандармерията. По-съмнителните пътници и багажи ще бъдат проверявани още тук.

След висока оценка от Брюксел РВД получи допълнителни средства, с които ще се градят въздушни магистрали. Така полетите ще са по-сигурни. Очакванията сега са и през новата година обслужените полети да са повече, а самолетите да летят по по-преки траектории в небето над България.

С допълнителните средства от Брюксел ще бъдат обучени и подготвени нови кадри в РВД. Очакванията са през следващите три години ще трябва да бъдат назначени поне още 60 ръководители на полети.

Виж още: Приложение ни помага, когато пътуваме в Европа

Източник: Нова телевизия