Купувачът е модната империя на американския дизайнер Майкъл Корс, която се преименува на "Капри холдингс" с акционерното участие на фамилията Версаче

Компанията на американския дизайнер Майкъл Корс Michael Kors Holdings Limited купува италианската модна къща "Версаче" за 1,83 млрд. долара.

Паралелно с новата мащабна придобивка "Майкъл Корс холдингс лимитед" се преименува на "Капри холдингс лимитед", а роднините на покойния Джани Версаче - сестрата Донатела, която е творчески директор "Версаче", братът Санто и племенницата Алегра стават акционери в новия холдинг, като получават дялове на стойност 150 млн. евро. 

"Версаче" е основана през 1978 г. и успява да се наложи като синоним на италианския моден лукс. Този ход демонстрира вярата ни в дългосрочния успех на "Версаче" и нашата привързаност към тази световна модна къща за луксозни стоки, коментира Донатела Версаче, според която продажбата е следващата крачка към реализиране на пълния бизнес потенциал на емблематичната модна марка.

Видео: Супермоделите се завърнаха в памет на Джани Версаче

"Версаче" е не просто синоним на иконичен и разпознаваем стил, но също така залага на многообразието във всичките му форми и стремежа на хората към себеизразяване, допълва тя. 

Планира се приходите от аксесоари и обувки да скочат от 35 на 60% от общите приходи, а броят на бутиците, където се предлагат изделията на "Версаче", да нарасне от 200 на 300.

Третият стълб в холдинга е производител на обувки и чанти, основан в средата на 90-те от британския обущар от малайзийски произход Джими Чу - и закупен миналия ноември от Майкъл Корс за 1 млрд. евро.

Виж още: Как се става милиардер? Примерът на Майкъл Корс

"Капри холдингс лимитед" взима името си от италианския остров в Тиренско море, морски курорт, който се е превърнал в култова дестинация за привържениците на стила, блясъка и лукса. Един от природните феномени на Капри са триото скали Фаральони, които символизират и трите модни компании, обединени под обща шапка.

Източник: Michael Kors Holdings Limited