Периодът между 20- и 30-годишна възраст е най-важният в живота. Списание "Форбс" представя деветте най-често срещани мита за хората на тези години според психолога д-р Мег Джей.

Мит 1: Тази възраст не се брои

Рецесията и сложната икономическа ситуация затрудни хората на всички възрасти, дори онези, които тепърва прохождаха на пазара на труда. Времето, в което си на 20 и няколко, се оказва по-важно, отколкото изглежда.

Ако отлагаш започването на живота си, недей. Време е да правиш обмислени избори за работата си, града, където живееш, и дори за любовните си отношения. Само така ще можеш да изградиш живота, който искаш да имаш, когато си на 30. 

Мит 2: Трябва да чакаш идеалната работа

Много двайсет и няколко годишни смятат, че трябва да открият онова, с което искат да се занимават, преди да започнат истинска работа. Според д-р Джей обаче това са годините, когато трябва да натрупаш т.нар. "капитал на идентичността" - по малко опит от различни сфери, който в бъдеще ще изгради една солидна идентичност.

Например вместо да чакаш напълно идеалната професия, няма проблем да приемеш работа, която не е перфектна, но в бъдеще би могла да открие нови, по-добри възможности. Не е лошо да работиш, колкото да свържеш двата края, но се опитай да намериш по-квалифициран труд, защото никой не започва интервю с въпроса "Как намирате работата като детегледачка?".

Мит 3: Можеш да правиш, каквото поискаш

Бъди реалист по отношение на възможностите си. Понякога на младите хора се казва, че могат да направят всичко, което пожелаят, но това не е вярно, казва Джей.

Мит 4: Ако откриеш идеалната професия, никога няма да се чувстваш като на работа

Това не е вярно. Работа си е работа, дори и да си моден дизайнер.

Това е просто друг мит, който младите следват: Мога или да работя това, което обичам да правя и да бъда щастлив, или да се закова за бюрото и да бъда нещастен. Наистина има професии, които не са правилните, но да мислиш, че има перфектна работа, е като да мислим, че щом веднъж се оженим, ще живеем винаги щастливо.

Всъщност всяка професия (и връзка) изисква работа, но само така придобиваме нови умения, добавя Джей.

Мит 5: Можеш да намериш работата, която искаш, по-късно

Често хората над 30 се оплакват, че не са имали възможност да изпробват професионалните си възможности достатъчно. Това е така, защото работодателите са склонни да поемат риск с млади служители. Когато те навършат 30 обаче, работодателите започват да гледат с друго око на служители, които все още не знаят с какво искат да се занимават.

Мит 6: Ако не харесваш работата си, напусни

Преди да хвърлиш оставката си, замисли се за следните няколко въпроса:

Кое в работата ме прави нещастен?
Получавам ли някакъв опит от нея?
Има ли нещо, което харесвам?
Защо мислех, че искам да работя тук?

След това идват и въпросите от финансово естество. Имате ли спестени пари? Ако нямате, но все пак искате да смените работата си, е нужно да започнете да заделяте пари, имайки едно наум.

Мит 7: Ако шефът ти е лош, напусни

Лошият шеф невинаги е причина да си подадеш оставката. 

Лошите началници са сред най-лошия опит, който младите хора могат да натрупат, казва Джей. Но все пак, ако имаш ползи от работата, не трябва да бързаш с напускането. Остани, докато натрупаш достатъчно опит и си намериш по-добър шеф.

Мит 8: Честото сменяне на работата е лош вариант

Според Джей това не е вярно. Няма лошо да сменяш работата си, но трябва да останеш целенасочен. 

Ако някой те попита какво си правил през последните пет години, трябва да можеш да отговориш. Кариерите стават все по-близки една до друга, затова честото сменяне на професията е нещо нормално, когато си млад.

Мит 9: Хората на двайсет и няколко са онеправдани

Според Джей младите хора не са онеправдани. Те просто нямат достатъчно опит. Началниците не са ти родители или учители - не се интересуват от личностното ти развитие, споделя тя.

Да мислиш за бъдещето не идва с годините, а с опита, твърди психологът. Младите хора ще намерят място в работата, но просто се нуждаят от шанс да се докажат.

Източник: econ.bg