Със своите над 140 специалисти офисът на eCommera в София е най-големият в глобален мащаб

Dentsu Aegis Network придобива eCommera, водещ доставчик на софтуерни услуги и платформи за електронна търговия, улесняващ взимането на решения и управлението на поръчки при мултиканални дистрибутори и търговски представителства, оповестиха от комуникационната компания в началото на седмицата.

eCommera е разработила и поддържа повече от 130 сайта за електронна търговия за свои клиенти в над 32 държави.

Базирана във Великобритания, eCommera и нейния екип от 275 служители, включително 140 души от България, се присъединява към Isobar, глобалната дигитална агенция на Dentsu Aegis Network.

Главният изпълнителен директор на eCommera Марк Фейгън ще бъде на пряко подчинение на Трейси де Груус, главен изпълнителен директор за Великобритания и Ирландия на Dentsu Aegis Network.

В момент, когато променящите се очаквания на потребителите трансформират сектора на търговията, необходимостта от по-лесна интеграция на марката и нейните търговски канали  е от решаващо значение, коментира Де Груус и добавя:

"Репутацията на eCommera като лидер в иновациите, както и досегашната й дейност като пътеводител, който превежда търговците на дребно през постоянно променящата се среда на електронната търговия, засилва нашата марка и допълва пакета от решения към нашите клиенти. Щастливи сме да приветстваме екипа на eCommera в нашето семейство."

"Преживяванията, които брандовете предлагат днес, минават през много канали и са само на един клик разстояние от покупката. Клиентите трябва да бъдат подкрепяни и съветвани правилно", казва на свой редглавният изпълнителен директор на Isobar Global Джийн Лин и допълва:

"Технологичните услуги на eCommera в областта на електронната търговия, които са пригодени за мащабите на различни пазари, ще засилят позициите на Isobar и ще подпомогнат нашата амбиция да предоставяме устойчиви бизнес идеи без граници."

"Развълнувани сме да се присъединим към Dentsu Aegis Network в момент, когато се регистрира значителен ръст и на двете компании. Сега нашите клиенти ще получават много по-широко портфолио от услуги, което стъпва върху опита на Isobar да изгражда марка и опита ни да предлагаме иновативни многоканални решения в глобален мащаб", отбелязва и Марк Фейгън от името на eCommera.

У нас Dentsu Aegis Network притежава и развива комуникационните агенции Carat и Vizeum, както и iProspect, специализирана в дигиталното представяне на своите клиенти. Главният изпълнителен директор на Dentsu Aegis Network за България Мария Грашнова коментира:

"Трите основни източника на сила за Dentsu Aegis Network винаги са били идеите, които достигат отвъд въображението, предприемчивостта, която надминава очакванията, и технологията, която пресича границите на възможностите. Бизнес моделът ни успешно защитава всеки един от тези принципи. Щастливи сме, че можем да ги споделим с eCommera на глобално и локално ниво."

Офисът на eCommera в София е най-големият в глобален мащаб със своите над 140 специалисти, отговарящи за разработване, тестването и поддръжката на решения за клиенти като Clarins, ASDA Direct, TM Lewin и House of Fraser. Мениджърът на eCommera за България Любомир Чолаков обяви:

"Всички в eCommera в България са ентусиазирани да станат част от семейството на Dentsu Aegis Network. Виждаме в това възможност да надградим успехите си с нови и иновативни услуги в много повече клиенти, като така подобрим потребителското преживяване на брандовете, с които работим."

Източник: Dentsu Aegis Network България