Според него идеята на министър Танев за смяна на учебното съдържание няма да се осъществи на практика

Втора задължителна матура по математика за учениците в 12-ти клас. За това се обяви бившият министър на образованието Даниел Вълчев в интервю за "Дарик".

Той заяви, че се надява скоро да бъде приет без големи компромиси закона за предучилищното и училищното образование и така на матура да се явяват само младежите, които ще продължават обучението си в университет. По негови думи това би повишило нивата, на базата на които се оценяват учениците.

Втората задължителна матура ще вдигне нивото

"Първите две години, докато аз бях министър на образованието, при провеждането на матурите, ние сме следили да бъдат наистина равнищата сравнително не високи, въпреки всичките критики, така че да могат голяма част от децата да прескочат тази бариера. Това, което трябваше да бъде направено през следващите години и за съжаление не се направи след 2009 г., то беше първо да се обсъди внимателно въпросът за втори задължителен матуритетен предмет. Моето лично мнение е, че матура в България трябва да има по математика. Човек, какъвто и да стане - кондуктор или сервитьор, но трябва да може да си прави сметката", коментира Вълчев.

Има съгласие по това гимназиалният етап да бъде разделен на две - първи и втори. Матурите да останат за онези, които имат намерение да продължат във висши училища, допълни той.

"Защо това е важно? Защото по този начин бихме могли ние сериозно да вдигнем равнището на матурата и да няма този абсурд, че са много лесни или много са трудни. Тогава само силно мотивираните ще са се явили на матури и тя няма да бъде непосилна тежест, а ще бъде просто едно препятствие, което ако искаш, скачаш", коментира Вълчев.

На бас, че промени в учебното съдържание няма да има

"Слушах Танев онзи ден и той е поредният министър, който казва, че ще се промени учебното съдържание. Да се хванем на бас, че никой няма да промени учебното съдържание, поне не наведнъж. Моята критика към ръководството на Министерство на образованието винаги е била за едно нещо и то е, че министерството не е достатъчно активно при приемането на този закон", допълни бившият просветен министър.

Вълчев отказа отказа да даде оценка на работата на настоящия просветен министър Тодор Танев, но заяви, че МОН може да бъде много по-активно по спорната по финансирането на образованието в частните училища.

Междувременно по темата с излезлите отговори за матурите, ДАНС вече е локализирала потребителя, поддържащ страницата "Пейо Яворов", която подсказа, че именно поетът ще се падне на матурата, съобщи Нова телевизия.
Повече информация по случая все още няма, но по думите на образователния министър той е студент.

Източник: "Дарик"