Около 20 тона са унищожени през последните месеци, а в сезона на жътвата всекидневно се разкриват нови нелегални насаждения

Богат урожай от канабис отчита криминалната полиция в сезона на жътвата на наркотичното растение. Около 20 тона са унищожени към началото на септември, а случаите с разкрити нови насаждения са всекидневие, най-вече в районите на планините Беласица и Огражден.

При специализирана операция тази седмица гранични полицаи откриха над 2,5 тона канабис: в землището на с. Игралище, общ.Струмяни, и край петричките села Митино, Крънджилица и Самуилово, където до нивата водела само труднодостъпна пътека, обрасла от всички страни с растителност и бодливи храсти.

Почти два тона канабис бяха окосени и в началото на месеца в землището на друго петричко село - Чурилово, където се криели между папратите.

Затова преди да се премине към жътвата, се прави оглед с хеликоптер. След полевия тест за наркотици стръковете се унищожават на място чрез изгаряне, както предвиждат последните промени в закона, припомня Би Ти Ви.

Около 600 кг канабис от над 350 корена, засяти на 600 кв. м в землището на с.Тешево, общ. Хаджидимово, бяха унищожени в края на август. Снимка: пресцентър МВР

Виж още: Каква е основната причина за употребата на канабис

Често канабисът се отглежда грижливо, подобно на други селскостопански култури. Стъблата, които достигат 3 м височина, се поддържат с колчета, монтира се капково напояване. Корените се торят редовно, а за пазача се осигурява навес, в случай че времето се влоши.

Прокуратурата отчита, че тази година повечето обвинени са мъже на средна възраст.

Големият проблем обикновено е кой сади канабис, тъй като растенията заемат терени, за които се твърди, че са ничии.

Виж още: Баба трябва да плати 1800 лв. за открит на нивата й канабис

По данни на Районната прокуратура в Петрич тази година броят на досъдебните производства, свързани със засаждането и отглеждането на канабис, се е увеличил. Образуваните само през пролетта и лятото разследвания са 64, а откритите насаждения по тези дела - над 5000.

Планинска нива с канабис, разкрита през лятото при спецакция на МВР в Сливенския Балкан. Иззети са заготовки с разсад, растителни добавки, торби с амониев нитрат, както и самоделни сушилни системи. Задържани са двама мъже, които отглеждали дрогата на труднодостъпен планински терен на около 1 км надморска височина, между дърветата. Снимка: пресцентър МВР

Източник: Би Ти Ви; пресцентър МВР