82-годишната жена отърва присъда от 2 години затвор

Подземният свят на наркотиците познава много легендарни имена. Мексико си има Ел Чапо, Колумбия си има Пабло Ескобар, ние пък си имаме баба Божия Бикова. 

Преди четири години на нивата ѝ полицията открива корени канабис. 82-годишната жена сега е осъдена да плати 1000 лв. глоба за това. От няколко години тя е по съдилища и е чувала вече няколко присъди, включително и затвор. 

Когато през 2013 г. се разбра, че жената е осъдена на две години затвор за отглеждане на канабис, информацията разбуни духовете в социалните мрежи, а хората питаха тя е ли най-големият престъпник в България. 

Баба Божия продължава да твърди, че не знае откъде са дошли растенията. Властите обаче не ѝ вярват и предполагат, че предпазва сина си - предполагаемият собственик на корените марихуана. В района е практика да се отглежда марихуана по нивите, а ако полицията разбере, най-старият член в семейството да поема вината за случая. Така много рядко се стига до затвор и виновните се отървават. 

Виж още: Колорадо раздава 20 млн. долара от данъци върху продажбата на марихуана

В случая на баба Божия затвор отново няма, но все пак има присъда - 1800 лв., заедно с разноските по делото. Тях тя трябва да плати с пенсията си, която е едва 120 лв.

Междувременно вчера полицията се похвали с пореден удар срещу наркоразпространението в региона. Бяха ожънати над 9 тона канабис. Практиката обаче сочи, че виновни за този вид престъпления трудно се откриват. 

Планинска нива с канабис беше разкрита при спецакция на МВР в Сливенския Балкан. Иззети са заготовки с разсад, растителни добавки, торби с амониев нитрат, както и самоделни сушилни системи. Задържани са двама мъже, които отглеждали тревата на труднодостъпен планински терен, на около 1 км надморско равнище, между дърветата.

Източник: Нова телевизия