За младите хора марихуаната е преди всичко лекарство срещу лошото настроение. Това е изводът на американски учени, провели проучване за основните причини, поради които младежите изпитват потребност от лекия наркотик

Изследването е публикувано в сп. Journal of Studies on Alcohol and Drugs, цитирано от "Мениджър Нюз".

Учените провели допитване сред 40 младежи на възраст от 15 до 24 години, които употребяват марихуана поне 2 пъти седмично (средният показател за групата обаче достигнал 9,7 пъти седмично). 

Всеки от участниците в експеримента получил специален компютър, който се закачал на ръката и който изпращал сигнали в случайно избрани часове 4 до 6 пъти дневно. При получаването на всеки сигнал доброволците трябвало да разкажат какво е настроението им в момента, в каква компания се намират, имат ли марихуана в себе си и пушили ли са я скоро. Освен това те трябвало самостоятелно да съобщават на учените за всеки "коз".

Виж още: В Холандия пускат електронен джойнт

До края на проучването изследователите обработили над 3,6 хиляди отчета. Станало ясно, че в часовете преди употребата на канабис настроението на почти всички участници в проучването било влошено (по-лошо, отколкото обикновено). Нито присъствието на приятели, нито достъпността на наркотика могат да се сравняват с тъгата, потиснатостта, копнежа и други депресивни емоции по влиянието си върху честотата на пушене.

Уникалността на проучването се крие в това, че данните за настроението и употребата на марихуана са били събирани в реално време и без предупреждение, а не са се реконструирали по въпросници, обясни авторът на изследването д-р Лидия Шрайър.

В заключение медиците съветват хората, които искат да се избавят от марихуаната, да признават пред себе си моментите на лошо настроение и да търсят алтернативни начини да го подобрят.

Виж още: Ню Йорк също легализира медицинската марихуана