За руската делегация Световният икономически форум, който продължава до 24 януари, носи минорно настроение

Над 1500 бизнес лидери плюс 40 държавни и правителствени ръководители се събират тази седмица в Давос за Световния икономически форум, който продължава до 24 януари. Във фокуса на вниманието им са глобалните тенденции за растежа, сигурността и преодоляване на конфликтите.

Сред акцентите е докладът от германския канцлер Ангела Меркел на тема "Световната отговорност в дигиталния век". Същевременно европейските бизнесмени не се надяват на икономически подем тази година, сочат данни от анкета, огласена преди началото на тазгодишното издание.

След събитията във Франция тероризмът се очертава като основна тема на срещата. Традиционно завишените мерки за сигурност, при които преминава икономическото събитие, този път са още по-затегнати. Полицията в швейцарския курортен град увери, че няма данни за конкретни терористични заплахи.

Първите оратори в Давос

бяха премиерите на Италия, Турция и Китай - Матео Ренци, Ахмет Давутоглу и Ли Къцян, украинският държавен глава Петро Порошенко, както и бившият американски вицепрезидент Ал Гор, който през последните години е отдаден на борбата с глобалното затопляне и промените в климата.

За руската делегация обаче форумът тази година е доста различен, разказва БНТ.

"Ясно е защо: имаме санкции, имаме нестабилност, имаме срив на рублата. Малко са възможностите за дискутиране. И все пак се надяваме на най-доброто, разбира се", коментира един от участниците, Ян Яновски.

Само надежди обаче не стигат. Затова и на партито за рускоговорещите се усеща минорно настроение. Организаторката Мария Морозова коментира:

"Тази година очакваме по-малко хора от Русия

и страните от руската общност. През последните два-три месеца няколко партита ни бяха отказани. Или пък идват да се веселят все по-малко хора. Сигурно са съсредоточени върху бизнеса и не им е до смях."

Всъщност форумът е напълно сериозен, предвид факта, че на него се обсъждат въпроси като формулите за икономически растеж, поскъпването на швейцарския франк, сигурността след атаките в Париж, глобалните точки на напрежение. Една от тях е Украйна - болната тема, която спъна бизнес контактите между Русия и много нейни партньори от ЕС и САЩ.

Алексей Репик, президент на организацията "Бизнес Русия" обяснява, че

руският бизнес се чувства донякъде предаден

"Направили сме толкова много за глобалната икономика. А сега руският бизнес е някак отритнат от нея."

Глобалната икономика има и друг голям проблем. Човечеството е прекалило с експлоатирането на някои природни ресурси.

На форума в Давос група учени представят първото по рода си изследване за лимитите на световните ресурси, които вече са надхвърлени, както и кои са онези, които е жизненоважно да не бъдат надхвърляни.