Медици от всички центрове за Спешна помощ в страната обявиха в декларация до председателя на парламента, че са в готовност да си подадат оставките, ако бъде отстранен здравния министър Петър Москов

От ДПС поставиха ултиматум на Бойко Борисов или да се освободи от здравния министър Петър Москов, или ще преминат към вот на недоверие срещу правителството.

Поводът е, че ДПС изискаха официална справка от вътрешното министерство, според която

нападенията над лекари, регистрирани в полицията, са 17, 

а в края на миналата година Петър Москов съобщи, че те са 225.

В защита на здравния министър скочиха медиците от Спешната помощ. В декларация те заявиха подкрепата си за министър Москов.

3800 спешни медици са се подписали под документа, в който се казва:

"Ние, спешните медици, не излъгахме, че ни бият, ругаят и обиждат. Официалните данни на МЗ са въз основа на рапортите ни след всяко дежурство през последните 2 г. Посочваме местоположението, часа и датата на саморазправата с нас, даваме обяснения за обстоятелствата. 

Ако пожелаете, можете да чуете виковете на насилниците ни в записаните разговори, 

дори може да видите лицата им на записите на камерите в спешните кабинети", пишат лекарите.

Те подчертават, че регистрираните нападения над спешни екипи през 2014 г. са 227, а през 2013 г. - 145. Разминаването между данните на МЗ и МВР, което се цитира от Местан като повод да иска оставката на Москов, се дължи на факта, че 

служебните им рапорти са задължителни, а жалбите до полицията - по желание

става ясно още от декларацията.

Медиците също така посочват, че не подават жалби, защото не вярват в правораздавателната система и се страхуват, че в по-малките населени места саморазправата може ще продължи и извън работното им място.

"Убедени сме, че няма политик или депутат, който да влезе в махалите без охрана. Но част от вас побързаха да нарекат "дискриминационни" и "расистки" опитите на министър Москов да ни осигури безопасност. 

За разлика от Вас, ние прекарваме часове в махалите по всяко време на годината и денонощието. 

Извършваме всякакъв род прегледи на цели ромски фамилии

които, ако не получат това, което искат от прегледа - псуват, ругаят и бият. В спешните кабинети пристигат цели ромски фамилии и с часове налагат на дежурния екип как да си върши работата. Не ни спасяват нито паник бутоните, нито бодигардовете, нито полицията", пише още в декларацията.

Виж още: Петър Москов: В ромските квартали няма държава

"Данните на Министерството на здравеопазването са въз основа на рапортите, които пишем в случай на саморазправа с нас. 

Не подаваме сигнали, защото правораздавателната ни система е мудна 

и нищо не се случва. От тези 17 подадени жалби колко бяха наказани?", каза в "Здравей, България" по Нова телевизия Десислава Кателиева.

По думите й агресията е ежедневие в работата им. Появи се един министър, който анализира ситуацията, извини ни се за случилото се, опита се да направи нещо за нас и за здравеопазването, каза още Кателиева.