Просроченото задължение към "Газпром" е 50 млн. долара

Доставките на газ за българия не са застрашени от спиране заради неплатени задължения към "Газпром". Българският енергиен холдинг (БЕХ) ще осигури заем на "Булгаргаз", за да може газовото дружество да се разплати с руската компания за синьото гориво, което получаваме. Това обяви Северин Въртигов от енергийния холдинг, цитиран от БНР.

Задълженията на "Булгаргаз"

Просроченото задължение към "Газпром" е 50 млн. долара, предстои и плащане за декември.

"Вземанията на "Булгаргаз" от топлофикациите са около 130 млн. лв. към момента. До края на месеца трябва да платим 100 млн. долара на "Газпром" за газ. В момента имаме просрочие от около 50 млн. долара. БЕХ, колкото и да е нетолкова ликвиден, отново ще се намеси с краткосрочен заем, просто за да изчистим задълженията към "Газпром"", заяви Въртинов.

На два пъти тази година банки отказаха на "Булгаргаз" кредит, с които да покрие задълженията си към "Газпром". Една от причините за тежкото финансово състояние на българското дружество е кризата с КТБ. Към момента то има 120 млн. лв. несъбрани вземания и близо 20 млн. лв, от ликвидните средства на "Булгаргаз" "изгоряха" в КТБ.

Според Въртигов спирането на проекта "Южен поток" няма да се отрази негативно върху финансовото състояние на БЕХ.