Парите за службите за национална сигурност ще са 7% от БВП

Бюджетът на службите за сигурност за догодина е намален до 7% от Брутния вътрешен продукт. Това стана ясно след заседанието на парламентарната комисия за контрол над спецслужбите. Шефът на Националната служба за охрана коментира, че са възможни съкращения, предаде БНР.

Орязват парите на Националната служба за охрана

Бюджетът на НСО за 2015 г. ще бъде намален с близо 3,5 млн. лв. За капиталови разходи са отпуснати около 200 хил. лв. Специализираната охрана пък ще разполага с бюджет от 31,616 млн. лв. Според началника генерал-лейтенант Ангел Антонов това обаче няма да засегне по никакъв начин качеството на работата на служителите му. 

Към момента не отпада броят на охраняваните лица, но остава проблемът с автопарка.

"Знаете ли, че работим на зъби и нокти, за да осигурим необходимия транспорт на всички, които са по закон", каза ген.-лейтенант Антонов.

Парите за ДАНС също ще бъдат намалени

Бюджетът на ДАНС също ще бъде орязан. Това се разбра от изказване на председателя на ДАНС Владимир Писанчев. 

По думите му се предполага, че ако се осъществи намерението на управляващите да се отдели ГДБОП от ДАНС, тогава ще има и допълнителни рестрикции. Писанчев определи работата на ДАНС като добра и изтъкна като пример операцията в Пазарджик:

"Проблемът се появи с идването на, както ние ги наричаме, транзитни джихадисти. Тези хора можеха да радикализират нещата. Те започнаха да оставят материали, започнаха да оставят други неща, това вече започваше да става опасно. Предполагам, че седемте потвърдени мерки показват, че ние сме си свършили работата добре", коментира Писанчев.