Организмът, наричан още тардиграда, или водна мечка, е миниатюрен, но се смята за най-издръжливото същество на Земята и е в състояние да оцелее при всякакви екстремни условия .

Организъм, за който доскоро беше смятано, че е с извънземен произход, може да промени света на медицината и биотехнологиите.

Нито най-високите, нито най-ниските температури могат да уплашат бавноходката (Tardigrada), известна още като "водна мечка". Възрастта й е 500 млн. години.

Tя вече е обект на стотици изследвания. С нейна помощ български студенти направиха пробив в генното инженерство и пребориха университетски умове от Кеймбридж, Оксфорд и Бъркли, съобщава Нова телевизия.

Свойствата на този необичаен миниорганизъм могат да се използват за криопротекция на човешките размножителни клетки - за да се запазват яйцеклетки и сперматозоиди. Бавноходките могат да помогнат и за създаването на сухи ваксини, които да се съхраняват много дълго време в температурни граници от -50 до +50 градуса по Целзий.

Бавноходката е обект и на космическите изследвания. Тя оцелява на ултравиолетовото лъчение и при пълната липса на въздух в Космоса. Издържа на радиация, няколкостотин пъти по-голяма от смъртоносната за човека доза.

Успяхме да копираме способността й да оцелява при много драстични условия и пренесохме това в нашата родна бактерия Лактобацилус булгарикус, за да я направим още по-устойчива на производствените процеси, обясняват младите учени пред Нова телевизия.

Умението й да изпада в анабиоза (нещо като мнима смърт) пък може да намери приложение за удължаване живота на човешки органи за трансплантация например - както и при дългосрочните космически пътувания, които засега изглеждат невъзможни.

Още факти за бавноходките:

- Открити са през 1773-та от германски пастор, а  италианският биолог Лазаро Спаланцани им дава  името "стъпвам бавно" (от лат.)

- Обикновено населяват области в близост до вода и влажен мъх, затова ги наричат и "мъхови прасета".

- Свити на кълбо, могат да оцелеят за период до 100 години.

- Дължината им е максимум 1,5 мм и могат да се наблюдават само под микроскоп

- Имат осем крака.

- Според някои изследователи се срещат близо 1000 вида бавноходки.

- Има хипотези, че могат да се окажат с извънземен произход.

- Някои се хранят със соковете на мъхове, лишеи и водорасли, но има са хищници, които могат да нападнат други видове бавноходки.

Източник: Нова телевизия, BuzzFeed, Би Би Си