Прогнозата на синоптиците е първият месец на 2017 г. да започне слънчево

През януари се очаква средната месечна температура да бъде под нормата, която в Северна България и високите полета е между -2 и 1 градуса, по Черноморието, в Горнотракийската низина и долината на р. Струма - от 1 до 3 градуса, а в планинските райони между -7 и -3 градуса.

Най-ниските температури през първия месец на 2017 г. ще се движат между -12 и -7, а най-високите ще достигнат 10-15 градуса, сочи още прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която е между 30 и 60 л/кв.м, а в планините и най-южните райони - между 60 и 110 л/кв.м.

Месецът започва със слънчево време. Отначало ще е и студено, но бързо ще се затопли. Към 3-ти се очаква да се заоблачи и да започнат валежи, които с понижението на температурите навсякъде ще преминат в сняг.

През периода 4-7 януари прогнозата е за променливо време с валежи предимно от сняг. Впоследствие вероятността да вали е по-малка, но температурите ще се понижат още повече.

През първите дни от втората десетдневка отново възникват условия за валежи, предимно от сняг. В началото на периода ще има  слабо и краткотрайно затопляне, след което температурите ще се понижават. Около 15-и ще е сравнително студено, но валежите временно ще спрат. През втората половина от десетдневката термометърът отново ще показва по-високи стойности. Вероятност за валеж има около 17 януари.

През третата десетдневка тенденцията е динамиката на атмосферните процеси да намалее. По-често ще преобладава облачно време, но без съществени валежи. Температурите ще останат по-ниски от обичайните.

Източник: агенция "Фокус"