Земеделският министър призова за падане на ембаргото

Българското земеделие е загубило 82 млн. лв. от ебмаргото, което ЕС налага над Русия. Това заяви пред БНР министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

По нейни думи в млечния сектор само са загубени 44 млн. лв., а от износ на плодове и зеленчуци са загубени 22 млн. лв. 

"За тази една година от въвеждането на руското ембарго до края на юни преките сделки, които щяхме да имаме, ако не беше това руско ембарго, е на стойност не повече от 10 млн. евро. Най-доброто решение е тези санкции да отпаднат", обясни Танева.

"На 7 септември се свиква специален съвет на министрите на земеделието само на тема мляко и мерки за подкрепа и ние се надяваме, че искането, което имаме още от декември, да бъде по някакъв начин удовлетворено, за да компенсираме доходите", каза още министърът.

Земеделските протести за горива 

Танева коментира също и протестите на земеделците от петък. Според нея вероятно е имало по-приемлив вариант за всички страни за въвеждане на мерки за контрол върху риска от контрабандата на гориво.

"На практика става въпрос за т.нар. ведомствени бензиностанции, които в по-голямата си част са бензиностанции, които са изградени по времето на т.нар. ТКЗС-та, когато се обработваше земеделската земя под тази форма. След това тези ведомствени бензиностанции станаха обекти, с които земеделските производители зареждаха машинния си парк за дейностите си и техният режим не е приравнен, като изисквания и условия, на които отговарят на т.нар. търговски бензиностанции, поясни министър Танева. 

Виж още: Всеки трябва да знае! България - родината, която загубихме

"Министерство на финансите предприема всички мерки за ограничаване на контрабандата. Със сигурност трябва да знаем обаче, че не земеделието и не този сектор е секторът, които провокира контрабандата", допълни тя.

Според Танева трябва да има едно разграничение по отношение на обемите на вкопаните цистерни на т.нар. ведомствени бензиностанции. До края на август трябва да влезе в сила това изравняване на режима на контрол от страна  на държавата, на изисквания за експлоатация на всички обекти, в които се продава гориво.

Източник: БНР