Две примерни варианта за сладоледеното лакомство с плодове, кръстено на австралийската оперна певица Нели Мелба

Всъщност "Мелба" не е истинското име на певицата, живяла през 1861-1931 г. и заслужила рицарска титла. Хелън Портър Мичъл взима артистичния си псевдоним от своя роден град Мелбърн.

Виж още: Руската салата носи името на белгиец

В нейна чест французинът Огюст Ескофие, наричан "царя на готвачите", създава четири специалитета, един от които я превръща в нарицателно - мелбата. Сега се намираме точно в сезона на оригиналните му плодови съставки - праскови и малини, а приготвянето й отнема едва 15-ина минути.

Необходими продукти за четири порции:

1/3 чаена чаша орехи, на половинки
2 средноголеми праскови, нарязани на филийки
1/4 чаена чаша мед
1/4 чаена лъжичка канела на прах
Щипка наситнен карамфил
2/3 чаена чаша пресни малини
По половин чаена чаша ванилов сладолед на порция

Начин на приготвяне:

В средноголям тиган на умерен огън запечете ореховите ядки за около пет минути, като разбърквате постоянно. След като изстинат, ги накълцайте на едро. В същото тиганче смесете прасковите, меда, канелата и карамфила. Разбърквайте, докато плодовете омекнат. Охладете за няколко минути, преди да разпределите сместа върху сладоледа. Украсете с малините и орехите.

Рецепта за още по-пищна плодова мелба открихме и в Kulinaria.bg:

Необходими продукти за 1 порция:

по 2 топки шоколадов, сметанов и ягодов сладолед
50 г шоколад
по 20 г боровинки (сини и червени), ягоди и малини
100 г сметана на спрей
листа мента

Начин на приготвяне:

Почистваме и измиваме плодовете. Нарязваме ягодите на тънки лентички. В чаша за сладолед или купичка слагаме две топки сметанов сладолед и върху него поръсваме малко от плодовете. Добавяме половината сметана, а след това - по две топки от ягодовия и от шоколадовия сладолед. Начупваме шоколада и поръсваме отгоре. Добавяме останалата сметана и поръсваме с плодовете. Украсяваме с няколко листенца мента.

Още вкусотии със сладолед - в Kulinaria.bg

Източник: Blue Bunny; Kulinaria.bg