Страната ни се е придвижила с 11 позиции напред спрямо миналата година

България е най-добрата дестинация в Европа за развитие на аутсорсинг бизнес. Това показва класацията на консултантската компания Cushman&Wakefield за 2015 г.

Класацията

В света по-добри дестинации от нас са само Виетнам и Филипините. Това е сериозен растеж спрямо миналата година, когато страната ни заемаше 14-то място. Ръстът от 11 позиции напред в класацията е по-голям от всеки друг пазар в света.

Въпреки тези констатации в световен мащаб най-големият пазар на аутсорсинг услуги остава Индия, която тази година се изкачва с едно място до 20-та позиция в класацията.

Проучването на консултантската компания обхваща 36 пазара в света, които привличат компании в сферата на аутсорсинга на бизнес процеси (BPO) и центровете за изнесени услуги. Оценката формира на базата на три типа критерии. Най-голяма тежест имат разходите, следвани от условията за бизнес и рисковете.

Първата позиция в класацията на Cushman&Wakefield тази година заема Виетнам, докато миналогодишният първенец - Румъния, остава на четвърто място. Второто е заето от Филипините, където приходите на компаниите в BPO сектора миналата година са достигнали рекордните 15 млрд. долара.

Ръстът на България

В европейски мащаб България впечатлява не само заради излизането си на челна позиция, но и заради бързото си придвижване нагоре в класацията. Като ключови фактори консултантите посочват ниските данъци, както и наличието на достъпна и квалифицирана работна ръка за нуждите на BPO компаниите. Висок е и делът на добре владеещите чужди езици, което е ключово умение за този бизнес.

Въпреки изоставането си в класацията на Cushman&Wakefield, Румъния също остава интересна за аутсорсинг индустрията. Основната причина са достъпните цени на офис площите, които водят до по-ниски разходи за бизнес. Високата инфлация миналата година обаче оказа негативно влияние и страната загуби челната си позиция.

Виж още: До няколко години се очаква глад за специалисти филолози

За първи път в аутсорсинг индекса на Cushman&Wakefield е включена Литва, която влиза директно на 11-та позиция – най-високата за нов участник до момента. Смята се, че балтийската страна е добре позиционирана като дестинация за BPO услуги, конкурентна е като ниво на разходи, квалифицирана работна ръка и владеене на чужди езици.

В крайна сметка, Европа все повече се стопява разликата между нея и Азия/Америка като дестинации за аутсорсинг, заради стигниращите икономики и пазари на труда. В същото време за някои растящи азиатски пазари, като Индия и Китай, вече има опасения от прегряване и висока цена на труда.

Източник: Economic.bg