Консерваторите на Саркози все пак спечелиха срещу евроскептиците на Марин льо Пен

Във Франция, консервативната опозиция начело с бившия президент Никола Саркози спечели първия тур на местните избори за департаменти, предаде "Ройтерс"

Резултатите

Според данните от екзитпола за партията на Саркози са гласували около 30% от избирателите, за националистите от Националния фронт на Марин льо Пен - близо 26%. За социалистите, чийто представител е настоящият президент Франсоа Оланд, са гласували около 20%. Вторият тур ще се състои на 29 март.

В десноцентристката коалиция на Саркози са неговият Съюз за народно движение, Съюзът на демократите и независими.

Големият въпрос на тези избори беше дали евроскептиците на Марин Льо Пен ще спечелят първото място, както сочеха много от проучванията. Това щеше да улесни щурма й за Елисейския дворец.

Саркози срещу льо Пен

Саркози вече заяви, че Националният фронт няма да реши проблемите на Франция, само ще ги влоши. Разбираме разочарованията на хората, които са дали гласа си за Националния фронт, заяви бившият президент.

"Националният фронт" има шансове да спечели местната власт само в един от 102-та департамента на Франция. Но се надява да вкара десетки свои кандидати като общински съветници.

Източник: "Ройтерс"