Oral Life Sensor предупреждава и за онкологични заболявания в начален стадий на развитие

Здравето на устата и зъбите ни започва много преди зъболекарския кабинет. Обикновеното миене на зъбите поне два пъти дневно, почистването с конец и дори избора на добра четка са важни елементи за устната ни хигиена. И въпреки това никой не е застрашен от кариеси. Поне досега.

Български екип разработва първото по рода си устройство за превенция на кариеси и орални заболявания. То се нарича Oral Life Sensor и е дело на Димитър Рангелов и Невена Димитрова. Устройството ще се поставя в устата на потребителя и ще прави пълна диагностика, като го информира за неговото здравословно състояние в реално време, съобщиха авторите на идеята.

Уредът може да предупреждава използващия го за кариеси и за по-тежки орални и онкологични заболявания в начален стадий на развитие. Това ще позволи на собственика му да вземе мерки преди заболяването да е станало нелечимо или да са налице други тежки последствия. 

„Идеята ни се зароди от наблюдения и статистически данни за липсата на лична орална хигиена при подрастващото поколение и не само сред тях. Статистиката показва, че днес това е актуален проблем във всички краища на света и голям процент от населението на Земята има ниска лична орална хигиена", посочват Рангелов и Димитрова.

"Повсеместно е погрешното мислене, че пътят към доброто здраве на зъбите започва от зъболекарския кабинет и малко хора залагат на превантивния подход“, споделя Димитър Рангелов, който от години се занимава с роботи и иновации.

Като пример за тази негативна тенденция той посочва, че въпреки съвременните средства за профилактика и орална хигиена днес над половината население на Земята страда от заболяване като кариесите. „Затова ни хрумна идеята да създадем уред, които да информира използващия го кога да си мие зъбите и да му дава други полезни съвети за неговата устна хигиена“, допълва Рангелов.

Първият етап от проекта – самата изработка на уреда, е завършил. Устройството ще се предлага в четири варианта.

Първият ще бъде под формата на коронка, която ще се монтира на зъба на пациента. Вторият вариант ще е под формата на брекети, а третият – шина, която се лепи зад долните предни зъби. За всички, които не понясат да имат нещо в устата, е предвиден четвъртият вариант. Той представлява шина, която наподобява протекторите за зъби на боксьорите. Тя ще се поставя за няколко секунди на долните зъби и след това ще се маха веднага.

Неотдавна Димитър Рангелов е изобретил и софтуер, който помага на далтонистите да виждат нормално, докато работят на компютър.