На негово място трябва да пристигне Хасан Улусой - началник на дирекция в турското МнВР и бивш посланик на страната в Нигер

Турският посланик в България Сюлейман Гьокче ще бъде изпратен от Анкара на дипломатическа мисия в Гватемала, съобщава 24rodopi.com.

Гьокче е в България от декември 2013 г. Очаква се 50-годишният посланик да замине в "страната на многото дървета", както наричат държавата в Централна Америка, в края на лятото.

Името на посланик Сюлейман Гьокче се завъртя в публичното пространство у нас най-вече около скандала с изгонения лидер на ДПС Лютви Местан и около сформирането на новата му партия ДОСТ, като тогава Гьокче показваше явната си подкрепа за Местан. 

Той участва активно в последните две години в събитията в Могиляне и Джебел, където се стигна до сблъсъци между симпатизанти на ДПС и ДОСТ. 

Гьокче е сочен и за инициатор на "черния списък", в който попаднаха 158 нашенци, на които им беше забранено да влизат в Турция, а на някои с двойно гражданство - да напускат Турция. В момента списъкът е редуциран до 77 души. Посланикът участва и в скандалния предизборен клип на партията на Лютви Местан.

Неколкократно националистическите формации у нас са искали Турция да изтегли посланика си заради опити за вмешателство в националната ни политика.

Междувременно Анадолската агенция разпространи списък с новите назначения на дипломатите, който потвърждава новината за Сюлейман Гьокче.

Новият посланик на Турция в София ще бъде Хасан Улусой.

51-годишният Улусой оглавява една от важните дирекции в Министерството на външните работи в Анкара от 2015 г.. Преди това, от 2012 г. до ноември 2014 година Хасан Улусой е бил посланик в Нигер.

Източник: 24rodopi.com