В разгара на масовото евтаназиране на овце и кози в погранична Странджа възрастната жена се превърна в символ на умиращия земеделски стопанин от региона. Как коментираха ситуацията протестиращи и земеделският министър Порожанов

Баба Дора от село Шарково, която сама отглежда стадото си от овце и кози, се превърна в символ на умиращия земеделски стопанин в погранична Странджа, разказва Би Ти Ви.

Мъката на 68-годишната жена по обявените за унищожаване заради чума здрави животни докара при тях лично земеделския министър Румен Порожанов. Въпреки безизходицата от предстоящата евтаназия, баба Дора напои животните си и ги нахрани, както всеки ден.

"Министърът каза, че ме гледал по "Фейсбук" и заради мен дошъл тук. Аз го помолих да ми остави животните, да ми ги запази – не искам да ми плаща животните, искам си моето стадо. Човекът каза, че не могат да го оставят, защото попада в трикилометровата зона на убиване вече", споделя баба Дора пред тв камерите.

Снимката й, направена от Даниел Стефанов, беше споделена във "Фейсбук" в петък, 13 юли, а драматичната ситуация, която е описал в няколкото изречения към този кадър, предизвика вълна от възмущение в социалната мрежа: 

"... баба Дора... от няколко дена плаче, не може да спре... и утре ще плаче... може би за последно. Живее с 30-те си козички и още толкова ярета, всички си имат имена, Гергана, Тодорка... това са децата й... не спира да им говори, за тях живее, с тях става и с тях ляга... тази нощ за последно... утре ще бъдат евтаназирани... всичките около 60 нейни ЗДРАВИ деца, с които тя живее и с които се изхранва. От утре баба Дора ще е празна...

Толкова болка, сълзи и мъка видях днес... най-трудната ми снимка... баба Дора искаше да я снимам... плаках".

Пред Би Ти Ви тя споделя, че вече нищо не може да направи, борила се докрай за животните си.

"Явно служат на ЕС, не на нас, на държавата, на народа си. Щом сега искат да се представят добре пред ЕС да ни унищожат животните, трябва да са с гордо вдигната глава пред ЕС, не пред нас, българите”, разсъждава възрастната жена.

Заради възрастта си едва ли баба Дора ще гледа друго стадо отново. Към края на седмицата нейните животни бяха единствените, все още останали живи в селото.

Напрежението, което възникна в региона при евтанизирането на дребни преживни животни заради чумата, доведе дотам, че в съботния ден в село Шарково местните хора не допуснаха ветеринарите, а земеделският министър беше изпратен по спешност на място, за да разговаря с недоволните.

В Шарково остава да бъдат избити още около 300 животни. Кметът на Шарково Иван Апостолов заяви по-рано за БНР, че над 50 души от Варна и Бургас са дошли да подкрепят жителите на селото.

Евтаназирането на животни беше временно спряно в неделя, като в редиците на протестиращите застана и лидерката на БСП Корнелия Нинова. Те осуетиха влизането на ветеринарите в двете останали стопанства, за които собствениците твърдят, че стадата са здрави и нямат положителни проби за болестта.

Според изискванията обаче всички животни трябва да бъдат унищожени, обясни пред БНР съветникът на министъра д-р Янко Иванов: "Всички болни, контактни и животни, за които има опасност да са били в досег с вируса, подлежат на унищожаване, защото те в един или друг момент могат да заразят други животни, така ще се проточи."

Междувременно в социалните мрежи се организира протест пред президентството срещу "избиването на животни в Странджа", а от БСП поискаха разследване и истината за ситуацията. От левицата подчертават, че обезлюдяването е проблем не само на общините и на населените места, а проблем на националната сигурност - и настояват за програма "Странджа-Сакар", разработена съвместно с местните общини. 

"Българската агенция по храните (БАБХ) не работи достатъчно добре с хората в Ямболско. Трябваше да им се обясни на място каква е болестта, да им се покаже заповедта", коментира на свой ред земеделският министър Румен Порожанов в студиото на "Тази неделя" по Би Ти Ви и поясни:

"Това е опасна болест, която може да нанесе поражения както африканската чума по свинете. Ако не я спрем, държавата ни ще бъде обявена за държава със заболяване, ще бъде възбранено продаването и износа на продукти от овцевъдния сектор. Човек при такава ситуация не може да не е притеснен."

По думите му в момента седем общини на територията на страната са под карантина. Пробите от първите огнища са положителни и са потвърдени от независима лаборатория във Франция.

"Районът е рисков. Върху частните лекари трябва да има много засилен контрол, както и да засилим контрола върху пограничните общини", заяви Порожанов, като допълни, че без заповед животни не се избиват.

"Вчера хората в Шарково много добре разбраха. При стартирането на процедурата трябваше да бъдат събрани, да им бъде обяснено. Да, няма как да го приемат лесно, добре го разбираме, но това са мерките, които трябва да бъдат предприети", категоричен беше министърът.

По повод компенсациите за местните жители той изрази мнение, че не се търгува в мъката на хората. "По методология на животно компенсацията е средно 150 лв. Независимо от това ще предложа увеличение, което обаче трябва да бъде одобрено от Министерския съвет”, обеща Порожанов.

На въпрос дали ще последват оставки той уточни, че предстои да направи оценка на ситуацията и посъветва: "Хората много добре разбраха мерките, защото тази болест може да се пренесе по остатъка от територията. Трябва да има повече прозрачност и комуникация с потърпевшите."

Огнищата на чума по дребния рогат добитък, които за първи път се появиха у нас и в Европейския съюз от края на юни, станаха повод в понеделник, 16 юли, да пристигне експертна мисия от Главна дирекция "Здравеопазване и политика за потребителите" (SANTE, бивше наименование SANCO) на Европейската комисия, поканена от изпълнителния директор на БАБХ д-р Дамян Илиев.

Целта й е да установи на място дали мерките, които се предприемат от нашите власти за неразпространение на заразата, съответстват на изискванията, разпоредени в европейското законодателство.

Източник: Би Ти Ви