Арт център "Юзина" открива изложба от десет живописни платна на артиста и идеолог от 90-те години Свилен Стефанов

Авторът създава последните си творения специално за нестандартното пространство на арт центъра и като продължение на посоката  "Нео-романтици…". С тази изложба  "Юзина" открива артистичния сезон и предлага на колекционерите на съвременното изкуство нови теми. 

Свилен Стефанов е един от основните представители и идеолози на създадената през 1994 г. софийска група XXL. Този пределно популярен сред широката културна общественост, ценителите и колекционерите кръг от автори (включващ Хубен Черкелов, Косьо Минчев, Георги Тушев, Генади Гатев, Иван Кюранов и др.) се свързва със съществувалата между 1996 и 2003 г. едноименна софийска галерия, без чиято често скандална роля не бихме могли да си представим българското изкуство днес. 

В наши дни някогашните културни терористи с марка XXL са прочути не само в България, но и по света. Те са участници в световни биеналета и работят с някои от най-реномираните западноевропейски и американски галерии, други са академични преподаватели с голямо влияние върху формирането на новите генерации в изкуството. 

Свилен Стефанов е едновременно историк на изкуството и художник, преминал през опита на работата с различни материи – от живопис, инсталация, фотография и пърформанс, през саунд експерименти, до писане на оперативна критика и книги, интерпретиращи историята на най-новото българско изкуство.

Свилен Стефанов използва текст, директно инплантиран в живописния език. Това е живопис безотговорна и пародийна. Като всички от XXL Свилен Стефанов смята, че в изкуството човекът е свободен да прави всичко, което му дойде на ум. С пълното съзнание за практическата си социална безотговорност, произтичаща от очарованието на перфектната си безполезност.

Изложбата се открива на 30 септември от 18.30 ч. и ще бъде на разположение до 10 ноември на бул. Ситняково 48, Атриум. Куратор: Десислава Монева